Energieveiling: wat u moet weten

Energieveiling: ingewikkelder dan het lijkt

Een energieveiling is vaak ingewikkelder dan het lijkt. Regelmatig ontvangen we vragen en opmerkingen over het onderwerp. Daarom geven we u graag duidelijke informatie.

Hoe werkt het?

Tijdens een energieveiling bieden verschillende energieleveranciers tegen elkaar op met lage energieprijzen. Als de veiling is afgelopen, wint het scherpste bod. Iedereen die zich heeft opgegeven om te profiteren van zo'n energieveiling, kan op een aanbod ingaan en overstappen.

Geeft een energieveiling een duidelijk voordeel?

  • Bij een energieveiling is het laagste bod vaak een gemiddelde berekening. Die berekening is niet voor u persoonlijk
  • Een energieveiling zorgt voor korting, maar vaak zijn er voorwaarden aan die korting verbonden
  • Bij een energieveiling wordt er alleen gekeken naar de prijs. Niet naar de kwaliteit of voorwaarden van de leverancier.

Overstapboete

Vaak moet u een overstapboete betalen als u overstapt via een energieveiling. En vertrekt u voortijdig bij de leverancier die u heeft gevonden via een energieveiling? Dan kan het zijn dat u de korting moet terugbetalen.

Onafhankelijk?

De organisatoren van een energieveiling verdienen flink aan uw overstap. Ze zijn dus niet onafhankelijk. De leverancier die de veiling 'wint', betaalt een vergoeding aan de organisatoren.

Waar moet ik verder op letten?

Denkt u erover mee te doen aan een energieveiling? Let dan ook op of:

  • Deelname aan de energieveiling eenmalig is. Let op dat u niet automatisch bent ingeschreven voor een volgende veiling
  • Deelname aan de energieveiling echt vrijblijvend is. Er wordt altijd beloofd dat u nergens aan vastzit. Toch blijkt dat veel mensen na de veiling onder druk worden gezet om over te stappen.

Wilt u deelnemen aan een veiling?

Wilt u weten of deelnemen aan een veiling en overstappen naar een ander contract iets voor u is? Bekijk dan ook onze informatie over het controleren van uw huidige contract. U kunt vervolgens in Mijn Nuon bekijken welk contract het beste past bij uw wensen. Door aan te geven hoe belangrijk u zaken als prijs en duurzaamheid vindt, ontdekt u welk contract het beste aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren.

Meer informatie over uw huidige contract