Groene stroom, daar zorgen we voor

We leggen u graag het verschil uit tussen groen en grijs en waarom wij een stap verder gaan dan de meeste energieleveranciers. Wij kiezen voor groene stroom die wij zelf in Nederland opwekken.

Stroom is stroom

Aan de stroom die uit uw stopcontact komt, merkt u niet of deze grijs of groen is. Stroom is stroom. Het gaat om wat in uw naam geproduceerd wordt: groene duurzame energie of niet?

Wat is groene stroom

Groene stroom komt van energiebronnen die nooit op raken. Bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie, en waterenergie. Als we deze energiebronnen gebruiken komt er bovendien geen CO2 of ander gas vrij.

Van grijze naar groene stroom

Grijze stroom is stroom opgewekt met fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij de verbranding daarvan komen gassen vrij, zoals CO2. Deze gassen zorgen voor een stijging van de temperatuur op aarde die slecht is voor de mens en de natuur. De fossiele brandstoffen raken ook op binnen enkele tientallen jaren. En wat doen we dan? We moeten snel minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken. Dat kan door met elkaar energie te besparen en door over te stappen op groene stroom: elektriciteit van duurzame energiebronnen.

Grijze stroom. Onze reserve voor nu

We produceren nog grijze stroom omdat we begrijpen dat het belangrijk is om altijd stroom beschikbaar te hebben.

Op dagen dat het niet waait en de zon niet schijnt produceren we weinig groene stroom. Technisch is het nog niet mogelijk om grote hoeveelheden stroom op te slaan in een batterij of accu. Of om het ver uit het buitenland te halen.

Garanties van oorsprong

Overheden geven iedereen die groene stroom produceert voor die stroom certificaten: ‘garanties van oorsprong’ (gvo’s). Leveranciers van groene stroom moeten genoeg van die garanties hebben. Garanties zijn te kopen en verkopen.

Omdat we toch stroom willen, en instellingen als ziekenhuizen helemaal niet zonder kunnen, zorgt Nuon voor back-up. Onze gascentrale is zo'n back-up. Ondertussen werken we aan andere oplossingen om stroom of warmte op te slaan zoals onze ‘thermoskan met warm water' en de gascentrale die we als ´superbatterij´ willen gebruiken.

Duurzame energie mogelijk maken

Groene stroom is nu meestal nog iets duurder dan grijze stroom, vergelijk onze maar. Niet al onze klanten willen of kunnen dit verschil betalen. Kiest u wel voor groene stroom dan heeft u de garantie dat de door u verbruikte stroom opgewekt is uit duurzame productiebronnen.

Wist u dat 42% van de in Nederland verbruikte elektriciteit groene stroom wordt genoemd? Jammer genoeg is maar 11% van deze groene stroom ook in Nederland geproduceerd. Dat is veel te weinig. Wij zorgen daarom voor investeringen in windenergie, zonne-energie en waterenergie.

De andere 31% van de in Nederland gebruikte duurzame elektriciteit komt uit het buitenland via certificaten: ‘garanties van oorsprong’. Een stroomleverancier hoeft dus niet persé zelf stroom te produceren, maar kan ook alleen certificaten kopen. Eventueel zelfs in het buitenland.

Wij kiezen ervoor om zélf flink te investeren in de productie van groene stroom uit Nederland. Juist zo maken we Nederland duurzamer. En de grijze stroom produceren we ook zodat u op windstille, bewolkte dagen niet zonder zit.

Vijftig tinten groen

Durf jij je kennis over groene energie te testen? Doe de quiz.

Dit is groene stroom

Stroom uit energiebronnen die niet opraken, zoals wind, water en zon noemen we groene stroom. Maar draagt dit automatisch bij aan de productie van groene energie? Of lees de duidelijke uitleg op nrc.nl.

Bekijk onze heldere uitleg

Interessant artikel?