Thuis op het werk

Als zelfstandig ondernemer kunt u ervoor kiezen thuis te werken. Geen gedoe met files in de spits. En de zelfgemaakte koffie smaakt toch het lekkerst. Wij helpen u ook thuis graag met uw energiezaken. Met praktische tips, ook fiscaal. Want een betrouwbare energievoorziening tegen een redelijk prijs is voor u natuurlijk een must.

U kunt als thuiswerkende zzp'er kiezen voor een zakelijk of een particulier energiecontract. De enige voorwaarde voor zakelijke energie is dat u een KvK-inschrijving kunt overleggen. De volgende vraag is natuurlijk: wilt u dat ook? Vaak is een zakelijk contract goedkoper, maar houdt u de vinger goed aan de pols. Zo moet u er rekening mee houden dat de tarieven voor een zakelijk energiecontract vaak exclusief btw worden aangeboden.

Heeft u inderdaad een KvK-inschrijving op uw woonadres dan biedt de Belastingdienst de mogelijkheid een deel van de energiekosten af te trekken van de fiscale winst. Daarvoor moet de apparatuur wel op de ondernemingsbalans staan. Bovendien heeft u misschien recht op aftrek voor een deel van de btw over uw energiekosten. Het is wel een vereiste dat u deze energiekosten maakt om uw werk thuis te kunnen doen. Het biedt ook fiscale voordelen als de Belastingdienst uw werkruimte ziet als zelfstandige werkruimte. Daarvoor moet die werkruimte een eigen op- of ingang hebben, voorzien zijn van sanitaire voorzieningen en aan derden verhuurbaar zijn.

Ingewikkeld? Wij bieden u een handige tool om snel te ontdekken welk deel van uw energiekosten u mag aftrekken. Met een duidelijk advies voor uzelf en een uitgebreide fiscale toelichting, die u aan uw belastingadviseur kunt voorleggen. 

Interessant artikel?