Bespaartips voor de culturele sector

Ook als culturele onderneming kun je besparen op energiekosten. Laat je inspireren door de tips van onze technische adviseurs Rob van der Plas en Max Nuyens.

Tip 1: Maak een lichtplan

Er gaat vaak veel energie verloren bij de verlichting. Dit geldt ook voor de lampen die branden in de aangrenzende ruimtes. Onderzoek van Novem en Ecofys laat zien dat gedragsverandering bij je personeel 5% tot 8% energiebesparing oplevert. Goed om met elkaar te bespreken om welke apparaten het gaat en hoe je (sluip)verbruik kunt voorkomen.

Een professioneel lichtplan zorgt voor de optimale balans tussen sfeer, comfort, functionaliteit en energiezuinigheid. Houd bij je lichtplan rekening met de afmetingen en hoogte van de ruimte. Benut de natuurlijke lichtinval vanuit raampartijen en kijk hoe lichtstraten en lichtreflectie zijn. Vergeet ook de veiligheid niet. Bespaarpunten zijn er volop:

  • Vervang theaterspots en projectoren door spots op led-basis.
  • Lampen in gangen en toiletruimten branden vaak langer dan nodig is. Hier zijn alleen niet continu mensen aanwezig. Kies daarom voor verlichting met aanwezigheid- en daglichtdetectie. Die zorgt ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is. Zo bespaar je op je stroomkosten. 
  • Oude tl-balken en gloeilampen kun je bijna altijd vervangen door ledverlichting. Er zijn diverse led-armaturen beschikbaar, zowel opbouw als inbouw. De besparing is afhankelijk van de huidige lichtopstelling.
  • Maak eventueel gebruik van domotica-oplossingen. Alle verlichting schakelt dan tegelijk uit met de rest van de elektriciteit in het pand. Dat bespaart energie én maakt de afsluitronde net wat makkelijker voor jou en je collega’s.
  • Met etalage- en reclameverlichting die aangaat als er iemand langsloopt, verbruik je minder stroom dan wanneer deze verlichting altijd aanstaat. En zo valt je museum, theater of bioscoop meer op.

Tip 2: Zet apparatuur zoveel mogelijk uit na sluitingstijd

Zet de klimaatinstallatie, zoals verwarming en ventilatie lager. Of, als het kan, helemaal uit als er niemand aanwezig is. Het lijkt vanzelfsprekend, maar er is vaak geen energieverantwoordelijke aangesteld die hier op let. Kijk ook of apparatuur onnodig op stand-by staat. Zoals bijvoorbeeld computerapparatuur of koelkasten die je niet gebruikt. 

Ook veel kleine stappen leiden tot een besparing op je energiekosten.  

Tip 3: Voorkom warmteverlies bij de entree

Er ontsnapt veel warmte bij de entree van een gebouw. Een tochtsluis, draaideur of een luchtgordijn zijn oplossingen waarmee je kunt besparen op verwarmen en koelen.

Vraag je adviseur om raad. De adviseur kan een inschatting maken van de lagere energiekosten en de beperking van het warmteverlies die elke oplossing met zich meebrengt. En kan de terugverdientijd berekenen. 

Tip 4: Bespaar op terrasverwarming

Warmtekussens voor comfortabele verwarming op het terras

Met warmtekussens verwarm je direct de plek en niet de buitenlucht. En de verwarming gaat automatisch aan als je gaat zitten en weer uit als je opstaat. Zo verwarm je je gasten effectief en efficiënt. En de kussens zitten ook nog eens comfortabel. Ben je klant van ons, dan krijg je korting bij onze partner Sit & Heat.

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Meer energie besparen in de culturele sector?

Deel deze pagina