Bespaar met led. Maar natuurlijk niet op sfeer.

Het najaar komt er weer aan. De dagen worden alweer een stuk korter. Tijd dus om eens na te denken over de buitenverlichting van uw bedrijfspand. Buitenverlichting zorgt voor sfeer en veiligheid. De huidige generatie ledlampen is hiervoor uitstekend geschikt. En veel duurzamer dan de oude gloeilampen.

Sfeervol, goedkoop en milieuvriendelijk

Met een goede buitenverlichting zet u uw bedrijfspand in de spotlights wanneer het buiten donker is. Bovendien helpt de buitenverlichting inbraken te voorkomen. Nog niet zo heel lang geleden vonden de meeste mensen dat de gloeilamp het meest sfeervolle licht gaf. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Ledlampen kunnen zich nu wat betreft sfeer goed meten met de gloeilamp. En de keuze aan ledlampen is groot. U heeft zo de juiste gevonden. Bovendien is led een stuk milieuvriendelijker en goedkoper.

Flinke besparing

Hoe zit dat dan met de kosten? Een gloeilamp van 40 Watt die u elke avond 4 uur lang gebruikt in uw buitenruimte, verbruikt ongeveer € 13,- aan stroom per jaar. Met een spaarlamp beperkt u die kosten tot zo’n € 2,20. Maar spaarlampen geven koud licht en u kunt ze niet altijd in de winter gebruiken. Ledlampen kennen die nadelen niet. Kiest u een ledlamp van 6 Watt, dan kost dat u ongeveer € 1,65 per jaar. Dat komt vooral door het lichtrendement. Bij ledlampen is dat ongeveer 92 procent, tegen de gloeilamp vijf procent. De rest verdwijnt als warmte. Kijk bij de kosten niet alleen naar het energieverbruik. Ook het aantal branduren speelt een rol. Led heeft in sommige gevallen wel 100.000 meer branduren dan de gloeilamp, terwijl de lichtsterkte nauwelijks afneemt.

Extra milieuvriendelijk

Buitenverlichting die gekoppeld is aan zonnecellen is helemaal goed voor milieu en portemonnee. Het licht wordt opgevangen en omgezet in energie, die wordt opgeslagen in de accu of batterij van de buitenverlichting. U hoeft geen elektriciteitskabels aan te leggen. De buitenverlichting op zonne-energie heeft namelijk geen extra voeding nodig. Kiest u ook nog voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder, dan gaan uw lampen alleen aan als het nodig is. Nog beter!

Mogelijk komt u ook nog in aanmerking voor Energie Investeringsaftrek. Dat is dubbel besparen! Zie hier een lijst van energiezuinige en milieuvriendelijke technieken met fiscaal voordeel.

Fiscaal voordeel bij investeren in verduurzaming

Neemt u als ondernemer verantwoordelijkheid voor de toekomst? Bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energie of milieuvriendelijke oplossingen? Goed mogelijk dat u hier ook fiscaal voordeel aan heeft.

Interessant artikel?