Computers op kantoor

Uw energieslurpers op kantoor onder controle

1. Verwarming

Vaak wordt het klimaat in een bedrijfspand met een klokthermostaat (of gebouwbeheersysteem) geregeld. Controleer regelmatig of de klokthermostaat is afgestemd op uw bedrijfstijden en de winter- en zomertijd en of de thermostaat de juiste binnen- en/of buitentemperatuur meet. Heeft u afspraken buiten de deur, zet de thermostaat dan een uur voordat u weg moet alvast naar beneden.

2. Airconditioning

Vaak is de ruimtekoeling (bijvoorbeeld de airconditioner) later aangeschaft en ontbreekt de afstemming met de verwarmingsinstallatie. Grote kans dat ze elkaar tegenwerken en extra energie verbruiken. Stem de koeling en verwarming daarom altijd op elkaar af.

3. Verlichting

Maakt u gebruik van TL-verlichting? Vervang kapotte buizen dan door een zuinigere variant, zoals de TL-D Eco lamp. Of kies voor aanwezigheidsdetectie. Is er niemand in een ruimte aanwezig, dan gaat het licht automatisch uit.

4. Luchtverversing

Veel kantoren hebben een luchtverversingsinstallatie. Pas het gebruik aan op de werktijden (of laat dit doen door de onderhoudsmonteur of gebouwbeheerder). Dat bespaart enorm, net als het iets minder krachtig instellen ervan.

5. Computers en printers

Stel computers zo in dat ze na vijf minuten zonder actie in de slaapstand gaan. Zorg verder dat alle computers en beeldschermen na werktijd echt helemaal uit zijn. Hetzelfde geldt voor de printers. Laptopgebruik in plaats van desktops scheelt 2/3 van het elektriciteitsverbruik.

6. Machines en apparaten

Let bij de aanschaf van machines en apparaten op het energieverbruik. Zakelijke apparatuur heeft doorgaans nog geen energielabel, terwijl het energieverbruik vaak vele malen hoger is. Dit ziet u direct terug in uw bedrijfskosten. Schakel de apparatuur buiten werktijd verder zoveel mogelijk uit.

7. De serverruimte

Heeft uw kantoor een aparte serverruimte? Veel serverruimten worden geforceerd gekoeld, terwijl een groot deel van het jaar de buitenlucht koud genoeg is om de ruimte te koelen. Koel deze ruimte in plaats hiervan met buitenlucht door een warmtewisselaar of een koeltoren en bespaar zo flink op de energierekening.

 

U kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur op 020 89 20 255. U kunt ook met ons chatten van 8.00 tot 22.00. Wij zijn er voor u.

Interessant artikel?