verbruik warmtepomp

Verbruik warmtepomp: dit kunt u verwachten

Benieuwd naar het verbruik van een warmtepomp? Simpel gezegd gaat door een warmtepomp uw gasverbruik omlaag en uw stroomverbruik omhoog. Netto bespaart u op uw energierekening, zeker als gas in de toekomst duurder wordt. Wat het verbruik warmtepomp bij u is, hangt af van factoren als: de hoeveelheid warmte die de warmtepomp moet maken, type warmtepomp, de isolatie van uw woning en uw gezinssituatie.

Energieverbruik warmtepomp is voornamelijk stroom

Een belangrijke reden om een warmtepomp te nemen, is om minder aardgas te gebruiken en zo uw CO2-uitstoot te verlagen. Afhankelijk van welk soort warmtepomp u heeft, verbruikt u minder gas of zelfs helemaal geen gas. De warmtepomp haalt namelijk gratis energie uit de lucht of uit de bodem. Wél heeft de compressor van de warmtepomp stroom nodig. Dus als u een warmtepomp in uw huis laat installeren stijgt uw stroomverbruik wel. Uw energieleverancier kan die stroom verzorgen, maar het is ook een idee om die (deels) zelf op te wekken met zonnepanelen. Lekker duurzaam toch?

Klantvraag: kan ik het verbruik van een warmtepomp zelf berekenen?

Het is niet zo eenvoudig om het verbruik van uw warmtepomp te berekenen, want u moet hiervoor de warmtebehoefte van uw woning weten en de SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) van de lucht-waterwarmtepomp. De warmtebehoefte is de hoeveelheid energie die nodig is om uw woning het hele jaar rond aangenaam warm te houden en de SCOP zegt iets over hoe efficiënt de warmtepomp gedurende het jaar die warmte kan produceren. 

Meer over SCOP

Omdat de buitenluchttemperatuur veranderlijk is, wijzigt de performance van de warmtepomp met de buitentemperatuur. Met SCOP wordt deze in één getal uitgedrukt, bij een standaard klimaatmodel. Hoe hoger de SCOP, hoe efficiënter de warmtepomp.

Meer over warmtebehoefte

Om uw warmtebehoefte in kWh te bepalen, kunt u uw gasverbuik in m3 te vermenigvuldigen met 10. Wel dient u het verbruik van warm water te corrigeren door 100 m3 gas per persoon van uw totale gasverbruik te halen.

Formule jaarlijks verbruik elektriciteit warmtepomp

Uw jaarlijks verbruik aan elektriciteit van uw warmtepomp berekent u met de volgende formule:

(Jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / SCOP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschat jaarlijks verbruik warmtepomp

‘SCOP houdt geen rekening met bewonersgedrag’

In bovenstaande formule wordt gerekend met de SCOP. Wel is het zo dat de SCOP vastgesteld is met een gestandaardiseerd klimaatmodel. ‘SCOP’s van  fabrikanten kun je dus onderling vergelijken en ze zeggen iets over de efficiëntie bij dit gestandaardiseerd klimaatmodel,’ vertelt Jan Liefting, productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen bij Feenstra. ‘In de praktijk zal ons klimaat nooit exact conform die standaard verlopen en zal het verbruik in de praktijk altijd enigszins afwijken van de hier berekende waarde. Daarnaast houdt de SCOP geen rekening met bewonersgedrag. Juist bewonersgedrag speelt een belangrijke rol bij het energieverbruik.’

Verbruik warmtepomp bij gemiddeld huishouden

Het verbruik van een warmtepomp bij een gemiddeld huishouden geeft een helder inzicht in wat u kunt verwachten. ‘Stel, je gaat uit van een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh (kilowattuur) voor gemiddeld huishouden, tel daar dan maar 3.500 kWh voor de warmtepomp bij op,’ schat Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Nuon, grofweg in. Goed om te weten: bij deze schatting gaan we uit van een goed geïsoleerde woning die geschikt is voor een warmtepomp, bij een gemiddeld energieverbruik en een SCOP van 4.  

Het verbruik warmtepomp bij een gemiddeld huishouden zorgt in bovenstaand voorbeeld dus bijna voor een verdubbeling van het stroomverbruik. Uw stroomverbruik gaat dus flink omhoog, dat weten we. Maar belangrijk is: uw gasverbruik daalt meer dan uw stroomverbruik stijgt qua kosten. 

Check of uw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat u uw toekomstige warmtepompverbruik gaat berekenen, is het slim om te checken of een warmtepomp bij u de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. Met de Warmtepompcheck van onze collega’s bij Feenstra weet u binnen 1 minuut of uw woning geschikt is.

Doe de Warmtepompcheck

Binnen één generatie fossielvrij

Als klant van Nuon wordt u elke dag een beetje 'groener'. Daar hoeft u niets voor te doen. Wij werken hard aan duurzame oplossingen zodat we binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof zijn.

Interessant artikel?