Energielabel A: energiezuinig wonen

Energielabel A is het ‘groenste’ label dat aan u huis kan worden toegekend. Dat kent veel voordelen. Een energielabel A woning wordt bijvoorbeeld sneller en voor een hogere prijs verkocht (bron: Tilburg Universiteit). Benieuwd hoe u van uw huis een energielabel A woning maakt? Wij hebben een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Voordelen energielabel A

Wanneer uw huis energielabel A toegekend heeft gekregen, mag u ervanuit gaan dat uw huis energiezuinig is. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U profiteert in een energiezuinig huis namelijk van een lagere energierekening. Om het verschil in kosten te merken, moet u ook in een zuiniger huis verantwoordelijk met energieverbruik om blijven gaan.

Uit een onderzoek van de Tilburg Universiteit in 2017 blijkt dat lagere kosten niet het enige voordeel van een energielabel A is. Een huis met energielabel A (of B) brengt namelijk gemiddeld €6.000 euro meer op dan een huis met energielabel F of G. Daarnaast staan huizen met energielabel A (of B) ook nog eens gemiddeld een maand korter in de verkoop.

Energielabel A voor uw woning, hoe bereikt u dit?

Via de webstie verbeterjehuis.nl kunt u door een paar vragen in te vullen, online een gratis schatting laten maken van uw huidige energielabel. Daarnaast ontvangt u direct tips die bij uw woonsituatie passen. Door deze tips te volgen werkt u naar een hoger energielabel toe. Om u een idee te geven van de maatregelen die u kunt nemen om uw huis energiezuiniger te maken, hebben we in dit artikel een overzicht gemaakt van de kenmerken die het energielabel van uw huis bepalen. Welke energiebesparende kenmerken mist u nog in uw huis?

Wat betekent energielabel A?

Het energielabel A staat gelijk aan ‘zeer laag energieverbruik’ en is het groenste energielabel dat aan uw huis kan worden toegekend. In een huis beoordeeld met energielabel A is dus op allerlei manieren gedacht aan het besparen van energie. Zonnepanelen en het vervangen van een oude ketel voor een warmtepomp zijn hier voorbeelden van.

Met een huis bestempeld met energielabel A draagt u door energiezuinig te zijn bij aan een lagere CO2-uitstoot. Dit is goed voor het milieu. Daarnaast worden huizen met een energielabel A meestal als comfortabeler ervaren. Een energielabel A huis is namelijk goed geïsoleerd. Hierdoor blijft uw huis in de winter lekker warm terwijl u in de zomer geniet van een koele temperatuur in huis. 

Interessant artikel?