1. Thuis
  2. Gas
  3. Kosten van gas

Kosten van gas

De kosten voor gas zijn maandelijks terugkerende kosten. Naast je verbruik van gas, betaal je ook nog andere kosten. Vind hier welke dat zijn.

Berekenen van je gasverbruik

Hoeveel gas je verbruikt, ligt aan verschillende dingen. Bijvoorbeeld in wat voor type woning je woont, en of je woning is geïsoleerd. Maar wanneer je met meerdere mensen samenwoont, wordt je gasverbruik niet veel hoger. Het aantal personen is wel van invloed op je stroom- en waterverbruik. 

Hoe berekenen we je gasverbruik?

Op je jaarafrekening brengen we je gasverbruik van het afgelopen jaar in rekening. We gebruiken hiervoor je meterstanden en doen daar een correctiefactor overheen. Het volume van gas wordt groter als het warmer is of als de druk lager is. En de energie-inhoud van gas uit verschillende gasbronnen heeft andere waarden. Dit nemen wij mee in deze correctie. Zo betaal je alleen voor wat je werkelijk aan gas verbruikt.

Hoe we je gasverbruik precies berekenen, vind je uitgebreid terug in je productvoorwaarden

Je persoonlijke gasverbruik

Ben je al klant bij ons, dan is je jaarverbruik bekend. Je maandelijkse termijnbedrag passen we hierop aan.

Wil je klant bij ons worden? Vul dan de vragenlijst in. Met je antwoorden schatten wij je verbruik in.

Energieadvies: gas aanvragen

  • Vul je postcode in
  • Kies voor gas en eventueel stroom
  • Zie meteen wat je betaalt

Wat kost een kuub/m³ gas?

De prijs van gas varieert. Het is onder andere afhankelijk van het contract dat je hebt. Ben je klant bij ons, kijk dan in Mijn Vattenfall voor de gasprijs die je betaalt.

Nog geen klant? Vul in een paar stappen ons aanbod op maat in. Dan zie je meteen de prijs van gas per m3.

Onderdelen van de prijs van gas

  1. De gasprijs per kuub/m³
  2. Vaste leveringskosten
  3. Netbeheerkosten
  4. Overheidsheffingen en btw

Zo zit de gasprijs in elkaar

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Veelgestelde vragen over gas

Wat is (groen) gas en waar gebruiken we het voor?

Gas is een energiebron om te koken en verwarmen. Kook je op een gaskookplaat, dan verbruik je uiteraard gas. En een cv-ketel verbruikt gas voor je verwarming en warm water uit de kraan en douche. In oudere huizen of flats zonder centrale verwarming zie je soms nog een geiser in de keuken. Dan zorgt die voor warm water voor je douche en je keuken.

We gebruiken in Nederland nog steeds veel 'gewoon' aardgas. Met het verbranden van aardgas stoten we CO2 uit. De overheid wil die uitstoot van CO2 verminderen. Daarom moeten vanaf 2050 alle huizen aardgasvrij worden.

Tot die tijd willen we steeds meer gebruik gaan maken van groen gas. Bijvoorbeeld van ons product Puur Groen Gas. Dat is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Het is gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen, zoals bijvoorbeeld mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Je hoeft je cv-ketel of geiser niet te vervangen als je kiest voor groen gas. Alles blijft gewoon hetzelfde werken, maar dan met minder CO2-uitstoot.

Hoe kan ik mijn gasverbruik vergelijken per maand, aantal personen en type huis?

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.200 m3 per jaar, volgens het Nibud. Of je veel of weinig verbruikt, kun je op verschillende manieren vergelijken. Bijvoorbeeld in Mijn Vattenfall, in de Energie-app en op je maandelijkse Energierapport.

  1. Je eigen gasverbruik vergelijken met andere maanden.
    Je ziet in een oogopslag of je meer of minder verbruikt hebt. Ook kan je vergelijken met dezelfde periode vorig jaar.
  2. Je gasverbruik vergelijken per type woning.
    We vergelijken je gasverbruik met verschillende typen huizen. Woon je in een flat, maar verbruik je bijvoorbeeld net zoveel als een gemiddelde hoekwoning? Dan adviseren we je onze bespaartips te lezen.
  3. Je gasverbruik vergelijken per persoon.
    Bekijk onze pagina over stroom- en gasverbruik om te zien hoeveel gas verschillende huishoudens gemiddeld gebruiken. Hier zie je het gasverbruik bij 1 persoon, 2 personen en 4 personen.
Wat is duurder: gas of stroom?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat de prijzen van zowel gas en stroom variëren. Daarbij betaal je gas per m3 en stroom in kWh.

Wel kun je het verschil in prijs zelf berekenen. Neem dan als uitgangspunt dat 1 m3 gas gemiddeld voor ongeveer 10 kWh stroom staat.

Meer over de prijs van stroom

Hoe lang gebruiken we nog gas in Nederland?

De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Het doel is om al vóór 2030 ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland te verduurzamen (bron:Rijksoverheid). In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving in ons land klimaatneutraal zijn (bron: Rijksoverheid klimaatbeleid). Dit betekent dat je vanaf dat moment niet meer met aardgas kunt koken en verwarmen.

Alle Nederlandse woningen van het gas af krijgen is een hele operatie, omdat op dit moment in zo'n 90% van alle woningen aardgas wordt gebruikt voor verwarmen, warm tapwater en koken (bron:Gasmonitor).

Hoe kan ik besparen op gas?

Je kunt op verschillende manieren besparen op gas:

  1. Kies voor elektrisch koken. Als je gaat verhuizen of je gaskookplaat aan vervanging toe is, kun je op inductie gaan koken.
  2. Verwarm je huis efficiënter. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaatradiatorfolie en radiatorventilatoren te plaatsen. Of over te gaan op een warmtepomp.
  3. Probeer korter te douchen. Je cv-ketel hoeft dan minder gas te verbranden voor het verwarmen van je douchewater. Bovendien bespaar je op water.

Energie besparen met handige tips

Meer over gas