1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Warmtewerken | Heindijk Rotterdam

Warmtewerken Heindijk Rotterdam

Tussen september 2021 en het derde kwartaal van 2023 werken we aan het warmtenet in Rotterdam, omgeving Heindijk. Daarmee sluiten we de buurt aan op stadswarmte.

Dit gaan we doen

We gaan de omgeving van de Heindijk aansluiten op stadswarmte. De warmte in het warmtenet wordt gemaakt bij de afvalcentrale in Rozenburg. Maar er vinden ook andere werkzaamheden plaats, zoals het vervangen van de riolering en de waterleiding. Meer informatie vindt u in de app 'Rotterdam aan de slag' van de gemeente.

Stadswarmte in Heindijk

Mogelijke overlast

Je kunt overlast ervaren doordat de straat tijdelijk is opengebroken en zult moeten omrijden. Ook zijn er tijdelijk minder parkeerplekken beschikbaar. En helaas is het onvermijdelijk dat er geluidsoverlast ontstaat door onze werkzaamheden.

Zo beperken we overlast

We doen ons best de overlast zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we door in kleine fases van enkele weken te werken, waardoor we steeds een stukje opschuiven. Je kunt je woning altijd bereiken en ook hulpdiensten kunnen er altijd langs. We werken niet in het weekend (tenzij we vertraging oplopen en de planning het niet anders toelaat) en niet op officiële feestdagen.

Werkgebied

We gaan aan de slag in de Bandeloodijk, Heindijk, Korendijk, Bronsdijk, Bazeldijk, Blesdijk, Aalsdijk en Hazendijk.

Vragen over deze werkzaamheden

Wat verandert er in mijn huis?

Een cv-ketel heb je niet meer nodig. Daarvoor in de plaats installeren we een warmte-afleverset. De installateur sluit hier alle leidingen van je verwarming en warmwaterkranen op aan. Zo krijg je via de afleverset warmte en warm water in je huis. In deze video zie je hoe dat werkt.

Wil je meer informatie over de overstap van gas naar warmte? Lees dan hier verder of kijk op deze pagina van de gemeente Rotterdam.

Welk contract moet ik afsluiten?

Kies je voor de overstap van gas naar stadswarmte, dan sluit je eerst een aansluitovereenkomst met ons af. Nadat de afleverset in je woning geplaatst is, start de levering van stadswarmte en ga je een leveringsovereenkomst met ons aan. Wij nemen contact met je op om de details hiervan te bespreken. We maken bijvoorbeeld afspraken over het termijnbedrag dat je maandelijks gaat betalen voor het gebruik van stadswarmte.

Voor het gebruik van stroom kun je bij je huidige leverancier blijven. Of je kunt naar ons overstappen. Als je stroom én stadswarmte bij ons afneemt, krijg je extra korting op het verbruik van stroom.

Welke tarieven zijn van toepassing op stadswarmte?

De kosten voor stadsverwarming bestaan uit variabele kosten voor het verbruik van stadswarmte en vaste kosten voor de aansluiting. Bekijk de tarieven voor de regio Rotterdam. Bekijk de onderdelen van de de rekening voor stadsverwarming.

Wat gebeurt er met mijn gasaansluitingen en mijn gascontract?

Netbeheerder Stedin gaat in opdracht van de gemeente Rotterdam de gasmeters en de gasleidingen weghalen. Je hebt hiervoor toestemming gegeven aan de gemeente. De gemeente zegt ook het contract voor de levering van gas op.

Waar kan ik terecht bij vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag, opmerking, klacht of compliment? Dan kun je terecht bij onze opzichter ter plaatse. Je kunt ook een e-mail sturen naar warmtenet@vattenfall.nl of bellen naar ons storingsnummer 0800 0513 (kies optie 2), bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 15.00 uur. 

Waar kan ik meer informatie vinden over deze werkzaamheden?

Wij werken deze site bij als er veranderingen plaatsvinden en bij belangrijke mijlpalen. Er zijn ook verschillende andere manieren waarop je op de hoogte gehouden wordt:

  • Via de app Rotterdam Aan de slag
  • Via de nieuwsbrief van de gemeente
  • Via de website duurzaam010.nl 

Vragen over stadswarmte

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is een alternatief voor losse cv-ketels op aardgas. Bij stadsverwarming gebruiken we de warmte die wordt geproduceerd op een centrale plek. Bijvoorbeeld warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen.

Hoe zit het met de CO2-reductie van stadsverwarming?

In 2022 hebben heeft ons warmtenet in Rotterdam 78% CO2-reductie bereikt, vergeleken met individuele cv-ketels op aardgas.

Meer over de CO2-reductie

Ben ik verplicht om aan te sluiten als het gas uit mijn buurt wordt verwijderd?

Bent u woningeigenaar, dan bepaalt u zelf of er wordt aangesloten op het stadswarmtenetwerk. Bij huurwoningen heeft de eigenaar daarvoor toestemming nodig van (70% van) de huurders.

Kan ik zelf een energieleverancier kiezen wanneer ik stadsverwarming heb?

Bij een stadswarmtenetwerk is de netbeheerder ook de warmteleverancier. Omdat u niet kunt kiezen voor een andere warmteleverancier, stelt de overheid (ACM) maximumtarieven vast. Onze tarieven liggen al enkele jaren achtereen onder deze maximumtarieven. Vattenfall is daarmee een van de goedkoopste warmteleveranciers in Nederland.

Voor stroom hebt u wél de mogelijkheid om van leverancier te wisselen.

Meer lezen over stadswarmte