Medewerkster in café

Horeca - energiebespaartips

Bekijk hier de video's met EnergieTips en 5 tips van onze eigen energieadviseurs om energie te besparen.

EnergieTips

In het nieuwe programma EnergieTips geeft Gerlof Bos slimme tips om het energiegebruik in uw horecazaak omlaag te brengen. Bekijk hieronder al zijn handige bespaartipsvideo's.

Hoe krijg je inzicht in het energiegebruik van je horecabedrijf?

Hoe isoleer je jouw horecabedrijf?

Hoe bespaar je maximaal op de verwarming van je terras?

Hoe bespaar je maximaal op de koeling in je horecabedrijf?

Hoe bespaar je op de apparatuur in je horecabedrijf?

Hoe bespaar je maximaal op verlichting in je horecabedrijf?

5 bespaartips van onze eigen energieadviseurs

Uw keuken: een bron van energie

Een van de grootste energieverbruikers in de horeca is de keuken. Niet zo gek natuurlijk, want daar worden alle maaltijden bereid en alle producten gekoeld. Toch is het goed mogelijk om hier te besparen. Zorg ervoor dat u of het personeel niet meteen alle apparatuur aanzet bij binnenkomst. Gasbranders en elektrische platen staan vaak onnodig aan. Dit kost gas en de warmte moet weggekoeld worden. Ook staan deuren van koel- en vriescellen soms onnodig open. Allemaal kleine aandachtspunten die samen toch een verschil maken op uw energierekening.

Met led-verlichting trekt u overdag energiebesparend klanten

Branden overdag bij u de lichten op het terras om te laten zien aan klanten dat uw zaak open is? Vaak bestaat hier ook een minder energieverbruikend alternatief voor. Bijvoorbeeld door het neerzetten van bepaalde voorwerpen. Gebruikt u toch liever de verlichting overdag, kies dan voor led-verlichting. Door de smalle bundel van led-licht valt dit eerder op en het energieverbruik is aanmerkelijk lager.

Zo kost uw koeling minder energie

Ook in koeling gaat veel energie zitten. Gebruikt u nog veel gloeilampen? Deze lampen geven veel warmte af. Hang daarom boven koelapparaten spaarlampen. Bij de koeling zelf isoleert u de koudeleidingen en sluit u de deurrubbers altijd goed af. Dekt u de koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden goed af? Daarmee kunt u namelijk de helft van dit verbruik besparen.

Gebruik bewegingssensoren bij terrasverwarming

De meeste terrasverwarmers warmen snel op (vaak binnen 10 seconden). Wist u dat de lucht niet continu warm blijft als de terrasverwarmers aan blijven staan? De lucht warmt namelijk nauwelijks op. Alleen de mensen/voorwerpen binnen de stralingsbundel vangen de straling op, die dan in warmte omzet. Met een bewegingssensor voorkomt u dat verwarmers onnodig energie verbruiken en alleen in actie komen als het nodig is.

Stel een maximumtemperatuur in op de thermostaatkranen

De ene werknemer is de andere niet. Zeker als het gaat om de temperatuur binnen uw bedrijf. Thermostaatkranen in algemene ruimten worden vaak door verschillende mensen tegelijkertijd bediend (helemaal open of juist dicht). Dit zorgt voor een hoger energieverbruik. U kunt de thermostaatkramen (gedeeltelijk) blokkeren, zodat deze altijd min of meer in de juiste stand blijven staan.

Handig:

download alle tips als eenvoudige hand-out (pdf)

Meer aandacht voor de horeca?

Als horecaondernemer bent u iedere dag bezig om uw gasten in de watten te leggen. U luistert naar uw gasten en steekt tijd en energie in het verbeteren van uw service. Dan wilt u dat uw energiezaken ook goed zijn geregeld, zonder gedoe. Wij luisteren naar u en helpen u daarom graag verder. Bijvoorbeeld met gericht energieadvies speciaal voor de horeca.

Bekijk onze speciale horeca-pagina

Interessant artikel?