Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Zonnepanelen schoonmaken hoeft gelukkig niet zo vaak. Een flinke regenbui doet vaak al wonderen. En anders dan veel mensen denken, kunt u zonnepanelen schoonmaken gerust zelf doen. Gewoon met lauw, gedestilleerd water en een spons. Bent u benieuwd hoe u dat aan moet pakken? Wij delen hier graag onze tips & tricks.

Zonnepanelen reinigen hoeft maar af en toe

Uw zonnepanelen reinigen is vast niet uw favoriete klusje. Gelukkig hoeft het maar af en toe. Het is wel zo dat na een periode van veel droogte de panelen wat viezer kunnen zijn dan wanneer er regelmatig een bui valt. Waar uw huis staat bepaalt ook of uw panelen schoongemaakt moeten worden. Op sommige plekken is er bijvoorbeeld meer last van stof en vervuiling of overlast van vogelpoep, u kunt dit zelf het beste inschatten. 

Reinig uw zonnepanelen in het vroege voorjaar

Het voorjaar is het ideale moment om uw zonnepanelen te reinigen. Het liefst nog voor de maand mei, omdat uw zonnepanelen in die maand flink veel energie opwekken. Er is dan namelijk voldoende zon, maar het is nog niet te warm. Wanneer u uw zonnepanelen dus voor de lente schoonmaakt, dan profiteert u in de beste maanden van het jaar meteen van een verbeterde opbrengst.

Schoonmaakmiddel zonnepanelen is niet nodig

U heeft geen speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen nodig. Sterker nog: wij raden u aan om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken bij het schoonmaken van uw zonnepanelen. ‘Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief waardoor de coating van de zonnepanelen aangetast wordt,’ vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Nuon. ‘Beter is het om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken, maar gewoon gedestilleerd water of demi-water en een spons. Zelfs als u vogelpoep weghaalt kan dit gewoon met een zachte doek en wat water.’ Waarom u beter geen kraanwater kunt gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen? Vuil hecht zich makkelijk aan de kalk die in normaal kraanwater zit. Daardoor moet u uw zonnepanelen weer eerder schoonmaken.

Tip: zet voordat u begint de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling wanneer u de panelen schoonmaakt. Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen, maar dit is het meest veilig voor uzelf.

Wel gebruiken bij het schoonmaken van uw zonnepanelen:

  • Een zachte doek 
  • Een spons
  • Gedestilleerd water of demi-water 

Beter niet gebruiken bij het schoonmaken van uw zonnepanelen:

  • Schuurspons
  • Harde borstel
  • Schoonmaakmiddelen
  • Hogedrukspuit

Kleine rendementswinst door schoonmaken zonnepanelen

Als uw zonnecellen door vuil en vogelpoep minder licht opvangen, presteren uw zonnepanelen minder goed. Daardoor gaat de opbrengst omlaag. Het schoonmaken van uw zonnepanelen is dan de oplossing om uw rendement te verhogen. Toch weten we dat die rendementswinst vaak maar klein is. Uw rendement stijgt circa 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt.

Bij zonnepanelen schoonmaken is de prijs soms hoger dan de opbrengst

Als u een bedrijf moet inhuren om uw zonnepanelen te laten schoonmaken, kan dit een dure grap worden. De prijs is dan vaak hoger dan het bedrag dat u terugverdient door de hogere opbrengst. Van der Spek: ‘Stel, het bedrijf rekent € 100,- of € 150,- voor het schoonmaken van de zonnepanelen. Dan moet je behoorlijk wat stroom opwekken om dat weer terug te verdienen.’ Wij adviseren dan ook om de prijs voor het zonnepanelen schoonmaken uit te sparen door het zelf te doen, mits dit veilig kan. Als uw zonnepanelen lastig te bereiken zijn, kunt u de schoonmaak natuurlijk uitbesteden. Maar dit hoeft echt niet elk jaar.

Zonnepanelen goedkoper dan gedacht

Denkt u ook dat 10 zonnepanelen minstens 5.000 euro kosten? Dan hoort u bij de 57% van de Nederlanders die denkt dat zonnepanelen duurder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Waarschijnlijk schat u ook de terugverdientijd langer in dan gebruikelijk.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?