Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Benieuwd hoe het zit met de terugverdientijd van zonnepanelen? Als u zonnepanelen koopt, doet u een investering. Deze investering verdient u terug met besparingen op uw energierekening doordat u uw eigen zonne-energie opwekt. Hoe snel dat precies gaat is afhankelijk van onder andere de prijs voor zonnepanelen en de verwachte opbrengst.

Direct terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Met onze Zonnepanelen Check berekent u binnen 12 seconden hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, wat ze kosten en hoe snel u de 3 verschillende types terugverdient. 

Doe de Zonnepanelen Check

Rekenvoorbeeld terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen doen we als volgt. Stel: u koopt 10 van onze Excellent Power zonnepanelen. De netto Nuon klantenprijs indicatie, na btw-teruggave = € 5.867.  Met 10 panelen van 320 Wp is de verwachte opwek: 2.720 kWh per jaar. Als we uitgaan van een stroomprijs van € 0,21 betekent dat een opbrengst van: € 571 per jaar. Dat zou betekenen dat u dit pakket zonnepanelen tussen de 8 en 10 jaar terugverdient. 

terugverdientijd zonnepanelen

Uw zonnepanelen terugverdienen? 10 factoren om rekening mee te houden.

Hoe snel u uw zonnepanelen terugverdient, is van meerdere factoren afhankelijk. We kunnen de stroomprijs en het weer natuurlijk niet voorspellen dus we gaan bij onze berekeningen uit van gemiddelden. Waar moet u rekening mee houden bij de terugverdientijd van uw zonnepanelen? Wij zetten het alvast voor u op een rijtje:

1. Prijs zonnepanelen

De kosten voor uw zonnepanelen zijn een belangrijke factor bij het berekenen van de terugverdientijd van uw zonnepanelen. Als zonnepanelen erg duur zijn en niet zo lang meegaan, is dat natuurlijk niet zo gunstig voor de terugverdientijd. Wij doen dat anders en verkopen A-kwaliteit voor een scherpe prijs.

2. Kosten omvormer

De opgewekte stroom of spanning die u met uw zonnepanelen opwekt is meestal niet direct geschikt voor gebruik in huis. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom en niet de wisselstroom die normale elektrische apparaten gebruiken. U heeft daarom altijd een omvormer nodig die de gelijkspanning omvormt naar wisselspanning. Als u uw zonnepanelen bij ons koopt, is de prijs inclusief de kosten voor een omvormer.

3. Kosten installatie

Als u zonnepanelen bij ons koopt, is de prijs inclusief de kosten voor installatie. Onze collega’s van Feenstra hebben jarenlange ervaring met zonnepanelen en leveren alles werkend voor u op. Ook op onze installatie (werk en materiaal) krijgt u garantie: 12 jaar.

4. Levensduur zonnepanelen

Wij verwachten dat onze zonnepanelen minstens 25 – 30 jaar meegaan.

5. De kwaliteit van zonnepanelen

Wij verkopen A-kwaliteit zonnepanelen. Afhankelijk van welk type zonnepanelen u kiest, krijgt u 10 tot 25 jaar garantie op uw zonnepanelen. Dit is goed om te weten voor de terugverdientijd van uw zonnepanelen. 

6. Levensduur omvormer

De omvormer gaat waarschijnlijk minder lang mee dan uw zonnepanelen en zal daarom een keer vervangen moeten worden. Wij geven een garantie van 10 jaar op uw omvormer. 

7. Opbrengst zonnepanelen

Wat het vermogen en de opbrengst van zonnepanelen per jaar is, speelt natuurlijk ook een rol bij de terugverdientijd van uw zonnepanelen. De verwachte jaaropbrengst rekent u eenvoudig uit met onze Zonnepanelen Check.

8. Degradatie zonnepanelen

Zonnepanelen degraderen elk jaar iets in vermogen. Bij het ene zonnepaneel is dat 0,5% per jaar, bij het ander 2%. Zowel bij onze TaleSun zonnepanelen als bij die van LG is de degradatie gelukkig laag.

In onderstaande tabel ziet u wat de degradatie betekent voor het rendement van de zonnepanelen die we verzorgen na 2 jaar en na 25 jaar. We geven de garantie dat de degradatie lineair per jaar verloopt. Met andere woorden: de afname van het rendement verloopt gelijkmatig.

 High PowerExcellent PowerPremium Power 
Type paneel Trina Solar 295 Wp Full Black LG Solar 320 Wp Full Black LG Solar 360 Wp White Black
Rendement na 2 jaar 97,5% 98% 98%
Rendement na 25 jaar 80,7% 86% 86%

9. Stroomprijs

In onze rekenvoorbeelden gaan we ervan uit dat de prijs voor stroom gelijk blijft, maar die kan natuurlijk stijgen of dalen. Als de stroomprijs stijgt, daalt de terugverdientijd van uw zonnepanelen. Als de prijs daalt, duurt het terugverdienen van uw zonnepanelen juist iets langer.

10. Het weer

De onvoorspelbare factor bij het terugverdienen van uw zonnepanelen: het weer. Als er veel zonuren zijn en de temperatuur maximaal 25 graden is, gaat het lekker met uw opwek. Boven de 25 graden neemt het rendement van panelen namelijk iets af. Gelukkig is Nederland dus ideaal voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is er (onder andere door de wind) niet te warm.

Bereken zelf hoe snel u uw zonnepanelen terugverdient

Benieuwd hoe snel u in uw situatie uw zonnepanelen zou terugverdienen? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor u uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat uw dak past, wat de kosten zijn bij huur of het kopen van zonnepanelen en hoe snel u uw investering kunt terugverdienen.

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?