Opbrengst zonnepanelen per m2

Opbrengst zonnepanelen per m²

Wilt u de opbrengst van zonnepanelen per m² weten zodat u verschillende types zonnepanelen kunt vergelijken? Dan is het vermogen van uw zonnepaneel belangrijk, maar bijvoorbeeld ook de regio waarin u woont. De verwachte zonnepanelenopbrengst per m² in kWh berekenen is heel eenvoudig.

Zonnepanelen opbrengst berekenen

Binnen 12 seconden kunnen we voor u de verwachte opbrengst van zonnepanelen berekenen. We kijken dan hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en u krijgt een indicatie van de kosten en de opbrengst van uw zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

Zonnepanelen opbrengst per m²

Om types zonnepanelen met elkaar te vergelijken kijken veel mensen bij zonnepanelen naar opbrengst per m² (vierkante meter). Maar wist u dat de afmetingen van zonnepanelen tegenwoordig niet veel van elkaar verschillen? Wij bieden 3 soorten zonnepanelen in gangbare maten. Van deze 3 types is de opbrengst met ons Premium Power pakket het hoogst. Namelijk 281 kWh per zonnepaneel in het eerste jaar. Als u weinig m² beschikbaar heeft voor zonnepanelen, is het slim om voor de zonnepanelen met de hoogste opbrengst per m² te kiezen. Als we de opbrengst in kWh per m² berekenen, is dat bij Premium Power met LG Solar neON2 zonnepanelen: 162 kWh per m². Of in euro's een opbrengst van € 37 per m² per jaar. 

De opbrengst per m² van onze zonnepanelen 

In onderstaande tabel ziet u rekenvoorbeelden met de zonnepanelen die wij aanbieden. Zo krijgt u inzicht in de opbrengst van zonnepanelen per m² in kWh en in euro’s. 

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Formaat paneel 1,73 m² 1,73 m² 1,64 m²
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Verwachte opwek per paneel in het eerste jaar 281 kWh 272 kWh 251 kWh
Verwachte opwek per m² in kWh in het eerste jaar 162 kWh 157 kWh 153 kWh
Verwachte opbrengst per m² in euro's in het eerste jaar € 37 € 36 € 35
Nuon klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

Wat brengen zonnepanelen  per m² op? Zes factoren om rekening mee te houden.

Wat de opbrengst van zonnepanelen per m² is, hangt onder meer af van:

1. De hoeveelheid zonnepanelen op uw dak

Wilt u weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? Als we kijken naar het meest voorkomende afmeting van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van uw dak, krijgt u al een idee hoeveel zonnepanelen per m² u kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan u denkt. Zo kunnen obstakels zoals als een schoorsteen of dakkapel ervoor zorgen dat u minder panelen kwijt kunt.

2. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

3. De hellingshoek van uw dak

De ideale hellingshoek voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is 35 graden. Bij die hoek zijn uw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste opbrengst per m². Wanneer uw dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van uw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. Oriëntatie/richting van uw dak

Met een dak op het zuiden, leveren uw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heeft u een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst per m² met zo’n 10%.

5. Het type zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat u kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m². Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst per m² dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als u zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heeft u er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. De regio waarin u woont

De regio waarin u woont kan ook invloed hebben op de opbrengst van uw zonnepanelen. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woont u in het westen? Dan heeft u wat meer zonuren, waarmee u dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen per m² iets hoger.

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in uw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen opbrengen in uw situatie en wat de terugverdientijd is? Met de Zonnepanelen Check rekenenen we dat binnen 12 seconden voor u uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat uw dak past, hoeveel u kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?