Opbrengst zonnepanelen per dag

Opbrengst zonnepanelen per dag

We begrijpen dat u wilt weten wat u qua opbrengst zonnepanelen per dag kunt verwachten. Sterker nog, veel van onze klanten willen weten: wat is de opbrengst zonnepanelen vandaag? Wat zonnepanelen opwekken is onder meer afhankelijk van uw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. De verwachte opbrengst van zonnepanelen per dag in kWh berekenen is heel eenvoudig.

Opbrengst zonnepanelen per dag berekenen

Binnen 12 seconden kunnen we voor u de verwachte opbrengst van zonnepanelen per jaar berekenen. We kijken hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en u krijgt een indicatie van de kosten en de opbrengst van uw zonnepanelen. Zelf kunt u dit natuurlijk door het aantal van 365 dagen per jaar delen en zo de gemiddelde dagopbrengst van de zonnepanelen inschatten.

Doe de Zonnepanelen Check

Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnpanelen

Laten we voor dit rekenvoorbeeld een pakket van 10 zonnepanelen van 320 Wattpiek (Excellent Power) als uitgangspunt nemen. Per jaar wekt u daar ongeveer 2.720 kWh per zonnepaneel mee op. We rekenen dat als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van uw zonnepanelen is dan: 7,6 kWh. Als we de opbrengst in euro berekenen is dat zo’n € 1,60 per dag.  

Check de opbrengst zonnepanelen vandaag

Heeft u al zonnepanelen en bent u benieuwd naar de opbrengst van uw zonnepanelen vandaag? In de app van de leverancier van uw omvormer (bijvoorbeeld SMA of SolarEdge), kunt u dit exact nakijken. Handig toch? In de app krijgt u inzicht in uw realtime opwek. Ook houdt de app uw opbrengst bij in kWh per dag, maand, kwartaal of jaar.

Welke opbrengst u van onze zonnepanelen mag verwachten

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en vermogen. Wel kunnen we kijken naar de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen die wij aanbieden:

 

 High PowerExcellent PowerPremium Power 
Type paneel Trina Solar 295 Wp Full Black LG Solar 320 Wp Full Black LG Solar 360 Wp White Black
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 295 Wp 320 Wp 360 Wp
Verwachte opwek per paneel per jaar 250 kWh 272 kWh 306 kWh
Verwachte opwek eerste jaar met 10 zonnepanelen 2.508 kWh 2.720 kWh 3.060 kWh
Verwachte opbrengst eerste jaar met 10 zonnepanelen € 602 € 653 € 735
Nuon klantenprijs (per 10), incl. btw € 4.681 € 5.867 € 7.567

Wat brengen zonnepanelen per dag op? 6 factoren om rekening mee te houden.

Wat de opbrengst van zonnepanelen per dag is, hangt onder meer af van:

1. De hoeveelheid zonnepanelen op uw dak

Wilt u weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? Als we kijken naar het meest voorkomende afmeting van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van uw dak, krijgt u al een idee hoeveel zonnepanelen per m2 u kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan u denkt. Zo kunnen obstakels zoals als een schoorsteen of dakkapel ervoor zorgen dat u minder panelen kwijt kunt.

2. De regio waarin u woont

De regio waarin u woont bepaalt mede hoe hoog de zonnepanelenopbrengst per dag is. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woont u in het westen? Dan heeft u wat meer zonuren, waarmee u dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland brengen de zonnepanelen iets meer op.

3. De hellingshoek van uw dak

De ideale hellingshoek van uw dak is 35 graden. Bij die hoek zijn uw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste zonnepanelenopbrengst per dag. Wanneer uw dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de dagopbrengst van uw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. Oriëntatie/richting van uw dak

Met een dak op het zuiden, leveren uw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heeft u een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst met zo’n 10%.

5. Het type zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat u kiest, heeft invloed op de dagopbrengst per zonnepaneel. Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als u zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heeft u er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 275 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. En hoe hoger het vermogen, hoe hoger de opbrengst van de zonnepanelen. 

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in uw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen opbrengen in uw situatie en wat de terugverdientijd is? Met de Zonnepanelen Check rekenenen we dat binnen 12 seconden voor u uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat uw dak past, hoeveel u kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles over zonnepanelen wil weten

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?