Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Vraagt u zich af: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig of hoeveel zonnepanelen per m2 kan ik kwijt? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Om te weten hoeveel zonnepanelen nodig zijn kijken we onder meer naar de hoeveelheid stroom die u verbruikt, uw dakoppervlak en het rendement van uw panelen.

Bereken hoeveel zonnepanelen nodig zijn bij u

Doe onze Zonnepanelen Check om te berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn bij u thuis. Dan ziet u ook direct of uw dak geschikt is. Na het afronden van de check kunt u een offerte aanvragen. Om een definitieve berekening te kunnen maken hebben wij een aantal aanvullende gegevens van u nodig. Na uw offerte-aanvraag bellen we u daarover. Aan de hand van deze informatie zijn wij in staat om een legplan en persoonlijke offerte te maken.

7 factoren om rekening mee te houden

Wanneer we u adviseren over het ideale zonsysteem en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, houden we rekening met een aantal factoren. Hieronder een korte toelichting van een aantal zaken die we meenemen in de offerte.

1. Stroomverbruik in uw huishouden

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3.500 kWh per jaar. Uw energiebehoefte hangt samen met het aantal personen in uw huishouden. En natuurlijk geldt: hoe zuiniger de apparaten, hoe beter. En dat is goed om te weten als u zich afvraagt: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Echte energieslurpers zijn bijvoorbeeld een elektrische kachel, een oude koelvriescombinatie of een tropisch aquarium met pomp.

Aantal personen in uw huishoudenGemiddeld verbruik per jaar kWh
1 1.925
2 3.005
3 3.605
4 4.155
5 4.375
6 4.385 

Bron: Nibud

2. Oppervlakte dak & hoeveel zonnepanelen per m²

Als we kijken naar het standaardformaat van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van uw dak, krijgt u al een idee hoeveel zonnepanelen per m² u kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan u denkt. Obstakels als een schoorsteen of dakkapel zorgen ervoor dat u minder panelen kwijt kunt. Ook schaduw die op het dak valt, heeft invloed.

3. Het vermogen bepaalt ook hoeveel zonnepanelen u nodig heeft

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Hier een overzicht van het vermogen van onze zonnepanelen in Wattpiek:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Vermogen in Wattpiek
per zonnepaneel
330 Wp 320 Wp 295 Wp
  Bekijk het pakket Bekijk het pakket Bekijk het pakket

4. De hellingshoek van uw dak

De ideale hellingshoek van uw dak is 35 graden. Bij die hoek zijn uw zonnepanelen het meest efficiënt en behalen ze het beste rendement. Wanneer uw dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van uw zonnepanelen met zo’n 10%.

5. Oriëntatie/richting van uw dak

Met een dak op het zuiden, brengen uw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten brengen ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heeft u een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst met zo’n 10%.

6. De regio waarin u woont

De regio waarin u woont bepaalt mede hoe rendabel uw zonnepanelen zijn. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woont u in het westen? Dan heeft u wat meer zonuren, waarmee u dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland is het iets rendabeler om zonnepanelen te nemen.

7. Het soort zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat u kiest, heeft invloed op de opbrengst en de hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft. Zo hebben monokristallijn zonnepanelen vaak een hoger rendement dan een polykristallijn zonnepanelen. Als u zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heeft u er dus minder zonnepanelen nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Doe de Zonnepanelen Check

Wilt u zonnepanelen? Doe dan onze Zonnepanelen Check voor een eerste indicatie van hoeveel zonnepanelen op uw dak passen en wat u daarmee kunt besparen. Het advies uit de Zonnepanelen Check is automatisch gegenereerd. Onze zonadviseurs van Feenstra gaan graag voor u aan de slag met een uitgebreide offerte op maat. Met speciale software maken ze een analyse van de zoninstraling op uw dak. Die informatie gebruiken ze voor een legplan op maat. 

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles over zonnepanelen wil weten

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?