1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Namelijk hoeveel stroom je verbruikt, hoeveel ruimte je op je dak hebt en het vermogen van je zonnepanelen.

Legplan + offerte: we kijken naar deze 6 factoren

Bij het maken van een legplan en een persoonlijke offerte, kijken we naar 6 factoren.

1. Je stroomverbruik

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 2.640 kWh per jaar (bron: Nibud). Daarbij geldt natuurlijk: hoe meer personen, hoe hoger het stroomverbruik. En ook geldt: hoe zuiniger de apparaten, hoe lager het stroomverbruik. Zo gebruiken sommige apparaten heel veel stroom. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische kachel, een oude koel-vriescombinatie of een tropisch aquarium met pomp. 

Ben je een elektrisch rijder en laad je thuis of wil je dat gaan doen? Dan loont het vaak om extra zonnepanelen aan te schaffen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kWh die je per laadbeurt verbruikt. 

Aantal personen per huishouden Gemiddeld verbruik per jaar kWh
 
1 1.750
2 2.700
3 3.250
4 3.790
5 of meer 4.150

Bron: Nibud

2. De oppervlakte van je dak en het formaat van je zonnepanelen

Als je wilt weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, dan moet je eerst weten wat de oppervlakte van je dak is en welk formaat zonnepanelen je kiest. Een veel voorkomende afmeting is 174 x 113 centimeter. Kleinere zonnepanelen leveren vaak minder stroom op. Grotere zonnepanelen zijn vaak onhandig.

Bij het berekenen van de hoeveelheid beschikbare oppervlakte kijken we ook naar obstakels als een schoorsteen of dakkapel. Tot slot kijken we ook naar de schaduw die op je dak valt.

3. Het vermogen van de zonnepanelen die je wilt

Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek, afgekort: Wp. Meestal geldt: hoe duurder het zonnepaneel, hoe meer Wattpiek.

Wat brengen zonnepanelen op?

Met 10 zonnepanelen van 365 Wp wek je in jouw eerste jaar al gauw 3.103 kWh* op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt aan stroom 2.640 kWh per jaar (bron: Nibud). Een set van 10 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op je energierekening. En dat vinden we mooi om te zien. 

Hieronder zie je een overzicht met de verwachte opwek, het vermogen, de verwachte opbrengst en de garantie voor een systeem met 10 zonnepanelen. In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld Growatt of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden.

*Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x 0,85 x stroomprijs per kWh. Het getal 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen met 85% (0,85).

Opbrengst per 10 zonnepanelen:

Je berekent de verwachte opbrengst van je zonnepanelen per jaar zo:
aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x
0,85* x stroomprijs per kWh.

Bij 10 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek en een stroomprijs van € 0,30 is dit:
10 x 400 x 0,85 x 0,30 = € 1020,-.
Natuurlijk kun je hier je eigen stroomtarief gebruiken.

*Dit getal gaat over de helling en de richting van je dak. Want deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen in ons rekenvoorbeeld met 85% (0,85).

4. De hellingshoek van je dak

De ideale hellingshoek van je dak is 35 graden. Bij die hoek wekken je zonnepanelen de meeste stroom op. Als je dak een een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, wekken jouw zonnepanelen ongeveer 10% minder stroom op (bron: Milieu Centraal).

5. De richting van je dak

Zonnepanelen op een dak op het zuiden wekken de meeste stroom op. Als je een dak op het westen of oosten hebt, wekken je zonnepanelen ongeveer 20% minder stroom op. Voor het zuidwesten en zuidoosten geldt ongeveer 10% minder stroom (bron: Milieu Centraal).

6. Het soort zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel heeft invloed op de hoeveelheid stroom die je opwekt. Monokristallijn zonnepanelen bijvoorbeeld, wekken meer stroom op dan polykristallijn zonnepanelen. Met Monokristallijn zonnepanelen heb je dus minder zonnepanelen nodig voor dezelfde hoeveelheid stroom.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Ben je benieuwd hoeveel stroom je met zonnepanelen kan opwekken? Met onze Dakcheck rekenen we dat snel voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kunt opwekken.

Doe de Dakcheck

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen