Energielabel G

Je huis krijgt het energielabel G als het enorm onzuinig is. Als je bijvoorbeeld nog ramen met enkel glas hebt en veel tocht. Dan verlies je een hoop warmte en moet je extra 'stoken' om het warm te houden. Dat betekent een (te) hoge energierekening.

Wat betekent energielabel G?

Energielabel G is voor de minst energiezuinige huizen. Voor huizen met een zeer hoog energieverbruik van meer dan 380 kWh/m² woonoppervlakte per jaar. Dat getal geeft aan dat er veel fossiele energie (zoals aardgas) nodig is om het huis te verwarmen. Welk energielabel jouw huis verdient, bepaalt een energieadviseur. Die komt langs en beoordeelt je huis onder andere op deze tien kenmerken. Huizen met energielabel A zijn zeer energiezuinig. De meeste huizen in Nederland hebben energielabel C (bron: Rijksoverheid).

Je energielabel G huis verbruikt veel energie

Energielabel G huizen hebben dus een zeer hoog energieverbruik. Dat komt meestal omdat er geen of weinig isolatie is en vaak nog enkel glas. Zo komt er sneller kou in je huis. En verdwijnt veel warmte via muren, deuren en raamkozijnen. Je stookkosten zijn daardoor hoger. Bovendien voelt een tochtig huis ook niet echt comfortabel. Woon je in een huis met energielabel G? Dan adviseren we je om snel energiebesparende maatregelen te nemen. Een kleine stap kan al veel schelen. Zoals tochtstrips. Lees hier meer over gas besparen.

Energielabel G voor huizen

Hoe ziet een energielabel eruit? Bekijk hier een voorbeeld van energielabel C.

Waarom moet je juist bij energielabel G energie besparen?

  • Je verbetert je comfort en energierekening
    Je merkt mogelijk al snel resultaat van je aanpassingen. Dan voelt je huis comfortabeler aan en gaan je stookkosten stapje voor stapje omlaag. Dat is voordeliger voor je portemonnee.

  • Je vergroot je kansen bij verkoop
    Huizen met energielabel F of G staan langer te koop dan huizen met een beter energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburg Universiteit. En ze brengen bij verkoop ook tot wel 6% minder op. Dus ben je van plan om je huis binnenkort te verkopen? Dan is het slim om nu nog te investeren in het energiezuiniger maken van je huis. Dat verdien je terug omdat je daarna een hogere prijs voor je huis kunt vragen.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Hoe kun je je huis met energielabel G verbeteren?

Er zijn veel energiebesparende maatregelen beschikbaar om je huis energiezuiniger te maken. Van kleine aanpassingen als tochtstrips en radiatorfolie tot grotere klussen als isolatie van je buitenmuren. Ieder huis is weer anders, dus kijk wat jouw huis nodig heeft. Vul de test in op verbeterjehuis.nl. Zo maakt de overheid het besparen van energie gemakkelijk voor je. Of doe onze Duurzaam Wonen Check. Na afloop van de test ontvang je direct een overzicht van energiebesparende maatrelen die bij je eigen woonsituatie passen. Onze deskundigen inspireren je ook graag met deze bespaartips.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over energielabels

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Meer lezen over energielabels