Besparen op uw vloerverwarming

Vloerverwarming houdt uw huis en vooral uw voeten lekker warm. Hieronder zorgen we ervoor dat u zo slim mogelijk omgaat met de, bij het systeem behorende, vloerverwarmingspomp.

Aangenaam warm

In steeds meer woningen is vloerverwarming te vinden. Het zorgt voor een aangename, gelijkmatige temperatuur in de hele kamer. De vloerverwarmingspomp die het warme water rondpompt, kan echter een flinke energievreter zijn. Zeker bij huizen die gebouwd zijn in de jaren ’80 of ’90.

Zo kunt u besparen

Vaak draait de vloerverwarmingspomp 24 uur per dag, 365 dagen per jaar op de hoogste stand. Zonder dat u het merkt, draait uw pomp misschien wel dag en nacht door. Dat is niet nodig. Op 2 manieren kunt u besparen:

  • Veel vloerverwarmingspompen hebben verschillende standen. De installateur stelt de pomp vaak in op de hoogste stand, want zo is uw vloer het snelste warm. Door uw pomp op een lager vermogen te laten draaien, bijvoorbeeld 20 Watt in plaats van 60 Watt, bespaart u bijna 1 kWh per dag. In de winter loopt de verwarming regelmatig. Daardoor blijft ook bij een lagere stand uw vloer lekker warm.

  • Als u geen warmte vraagt, kan de vloerverwarmingspomp uit. In de zomer loopt de verwarming niet en hoeft de pomp in ieder geval niet door te draaien. Maar ook in winter kan de pomp ’s nachts uit.

Pomp uitschakelen

De vloerverwarmingspomp kan dus gerust uit, maar let op. Als de pomp te lang uitstaat, loopt u het gevaar dat hij vast gaat zitten. Dat voorkomt u door hem ’s zomers elke dag een kwartiertje te laten draaien. Daarvoor gebruikt u een pompschakelaar of schakelklok. Een pompschakelaar regelt de pomp automatisch en kost u zo’n 70 euro. Maar er is een goedkopere manier om hetzelfde resultaat te behalen. Met een eenvoudige tijdschakelaar, die al vanaf  5 euro te koop is, stelt u zelf in wanneer de pomp draait. Bijvoorbeeld ’s zomers elke dag 15 minuten en ’s winters de hele dag.

Snel terugverdiend

Een eenvoudige schakelklok verdient u al heel snel terug. Wanneer een apparaat 24 uur per dag draait, kost een verbruik van 1 Watt u ongeveer 2 euro per jaar. Een pomp van 60 Watt kost u zo’n 120 euro per jaar. Energieadviseur Rob rekent uit wat het u scheelt: “Een vloerverwarmingspomp van 60 Watt verbruikt in een heel jaar circa 530 kWh. Maar twee derde van de tijd draait die pomp voor niets. Door de pomp een deel van de tijd uit te zetten, bespaart u zo 350 kWh. Ter vergelijking: dat is even veel energie als uw wasmachine jaarlijks verbruikt bij 5 wassen per week. Een heel jaar gratis wassen!”

Interessant artikel?