Lentekriebels en voorjaarsklussen

Het wordt weer lente. Tijd voor de grote schoonmaak én voor kleine klusjes. Hierbij alvast 10 handige tips van oma, tegenwoordig ook wel life hacks genoemd. Met do’s en don’ts over (duurzame) schoonmaakmiddelen. Wist u trouwens dat u met het schoonmaken van sommige apparaten ook zorgt voor energiebesparing?

Life hacks mét ouderwets goede schoonmaakmiddelen

Tip 1. Oven ontvetten met groene zeep

Groene zeep werkt goed als allesreiniger en is een ster in ontvetten. Gebruik het bijvoorbeeld om uw oven schoon te maken:

 • oven voorverwarmen op 200 ˚C
 • vette onderdelen insmeren
 • bak heet water in de oven zetten
 • laten intrekken met de ovendeur dicht
 • na een uur de groene zeep (en het vet) weghalen met een doekje of keukenpapier

Tip 2. Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn

Gebruik schoonmaakazijn als duurzame ontkalker. Voor een waterkoker gaat u als volgt te werk:

 • giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker
 • mengsel even door laten koken
 • leeggooien en de waterkoker goed spoelen met koud water
 • dit zo nodig herhalen
 • daarna de waterkoker schoonmaken met een sopje en goed afspoelen

Tip 3. Koffiezetapparaat ontkalken met schoonmaakazijn

 • doe een paar theelepels schoonmaakazijn met een beetje water in het reservoir
 • laat ongeveer de helft ervan doorlopen
 • daarna het apparaat ± 3 kwartier uitzetten
 • de rest laten doorlopen en uw apparaat is ontkalkt
 • daarna een paar keer goed doorspoelen met schoon water

Tip 4. Wasmachine reinigen met schoonmaakazijn

Wast u ook steeds meer op lage temperaturen? Dan is het nodig om af en toe de wasmachine zelf te reinigen. Aangeraden wordt om dat zo eens per maand te doen. Of dat voldoende is of te veel, is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief u ‘m gebruikt. Reinig uw wasmachine met schoonmaakazijn op 60 ˚C.

Zo gaat u te werk:

 • wasmachine leegmaken
 • scheutje azijn in het zeepbakje
 • programma draaien op 60˚C
 • En klaar.

Tip 5. (Af)wasmiddel versterken met zuiveringszout

Zuiveringszout (of baking soda) kan de werking van uw afwasmiddel versterken: voeg een volle lepel zuiveringszout aan het afwaswater toe om aangekoekte vet- en etensresten te laten verdwijnen. Het kan ook de werking van wasmiddel versterken: strooi een beetje zuiveringszout over de was om de kleding schoner, frisser en helderder te maken.

Tip 6. Zoek de juiste doseringen

Gebruik van schoonmaakmiddel vooral niet meer dan op de verpakking staat aangegeven, want van extra veel wordt het niet extra schoon. Het kost juist meer water om alle zeepresten te verwijderen. Goed doseren dus. En hoe warmer het water waarmee u schoonmaakt, hoe meer energie het kost.

Anti-stofronde

Muffig stof altijd wel ergens op in uw huis. Op heel logische, maar ook op minder voor de hand liggende plaatsen. Klaar voor een anti-stofronde?

Tip 7. Radiator stofvrij maken

De verwarming is een echte stof verzamelaars. Het is de moeite waard om de achterkant én binnenkant regelmatig onder handen te nemen. Kunt u er niet goed bij? Een speciale radiatorborstel kan helpen om overal bij te kunnen.

Uw radiatoren geven uiteraard de meeste warmte af als ze niet gehinderd worden door gordijnen die eroverheen hangen. Of meubels die er toevallig voor staan. Kijk eens rond in uw huis of er radiatoren zijn die u (beter) vrij kunt maken.

Tip 8. Lampenkappen stofvrij maken

Ook lampenkappen trekken veel stof aan. Stof verwijderen zorgt ervoor dat ze het licht beter doorlaten. Zo hoeft u misschien minder lichten aan te zetten, waardoor u toch weer wat energie bespaart. 

Tip 9. Achterzijde koelkast stofvrij maken

De achterkant van de koelkast is ook zo’n plek waar stof zich ongemerkt verzamelt. Aan de achterkant wordt warmte afgevoerd en stof maakt dat moeilijker. Even met de stofzuiger erlangs en uw koelkast werkt weer optimaal.

Tip 10. Ventilatieroosters stofvrij maken

Uw huis bevat waarschijnlijk meerdere lucht- en ventilatieroosters. Ook die functioneren beter na een schoonmaakbeurt met een borstel of de stofzuiger. Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Dat moet ook af en toe gereinigd worden. Iets om uit te besteden.

Energiescan: een videogesprek met energie bespaartips

De energiescan is een gratis, persoonlijk energie advies. In een videogesprek gewoon vanuit uw (kantoor aan) huis, via uw smartphone, tablet of laptop. U wandelt door uw huis en onze energieadviseur kijkt live met u mee. Op afstand, maar toch dichtbij. Zo weten we zeker dat u bespaartips krijgt waar u écht iets aan heeft.

Energiezuinig klussen

Voor sommige mensen is de lente een ideale periode om in huis te klussen. Zo zijn schilderklusjes in dit seizoen populair. In dit artikel geven we energiebespaartips voor 5 klussen waarbij vaak zware apparatuur wordt ingezet.

Interessant artikel?