1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Gouden keukentips

Gouden keukentips

In de keuken gebruik je verschillende apparaten die energie gebruiken. Welke apparaat is de grootste slurper? Onze energieadviseurs zetten ze voor je op een rijtje.

1. Koelkast

Een oude koelkast is een echte energieslurper dus hier kun je veel op besparen. Milieu Centraal: Een koelvriescombi van 20 jaar oud gebruikt 370 kWh per jaar. Een nieuw vergelijkbare koelkast gebruikt 160 kWh. 

Wanneer je een nieuwe koelkast koopt, kies dan een koelkast met een donkergroen energielabel (energielabel A). Dat zijn de meest energiezuinige koelkasten.

Heb je een apart vriesvak? Zorg er dan voor dat hier geen ijsvorming in ontstaat want dat kost meer energie. IJsvorming voorkom je door de koelkast niet te koud te zetten en er geen warme gerechten in te plaatsen (Bron: Milieu Centraal)

Heb je een koelkast in de schuur? Lees dan deze energietips.

2. Keukenboiler

Een close-in boiler of een heetwaterkraan zorgt ervoor dat je direct heet water hebt. Dat is gemakkelijk want je kopje thee is zo klaar. Maar het water op temperatuur houden kost behoorlijk veel energie. Het verbruik van een close-in boiler (gecombineerd met een waterkoker) komt al snel op 400 kWh per jaar en van een combi kokendwaterkraan met goede isolatie is dat ruim 220 kWh (bron: Milieu Centraal).

3. Afwasmachine

Ben je toe aan een nieuwe of vervangende afwasmachine? Kies dan een model met een donkergroen label en gebruik altijd de eco-stand. Het opwarmen van het water kost de meeste energie. Met een eco-programma gebeurt dit heel geleidelijk. Goed, zo’n eco-functie neemt meer tijd in beslag, maar je vaat wordt minstens even schoon. En vergeet niet de machine altijd maximaal te vullen (Bron: Milieu Centraal)

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Kookplaat

Met het zoeken naar duurzame oplossingen zal elektrisch koken terrein winnen. En als stroom bijvoorbeeld wordt opgewekt door zonnepanelen op je dak, is elektrisch koken juist een logische keuze. Zeker wanneer de zon op dat moment nog schijnt. Met name inductieplaten zijn relatief zuinig met stroom (Bron: Milieu Centraal).

5. Oven

‘Verwarm je oven voor’ staat in bijna elk recept. Maar in de praktijk is dit lang niet altijd nodig. Je voorkomt ruim 10 minuten energieverspilling door je ovenschotel meteen in de oven te zetten. Ook aan het eind van de baktijd kun je besparen. Zet de oven alvast uit kort voordat je gerecht helemaal klaar is. Door de hitte van het apparaat wordt je stokbrood of appeltaart alsnog gaar.

Sta je voor de aanschaf van een nieuwe elektrische oven? Let dan op het energielabel, kies een apparaat dat niet te groot is en neem een heteluchtoven. Die is sneller én zo'n 15% zuiniger dan een elektrische oven (bron: Milieu Centraal).

6. Koffiezetapparaat

Van magnetrons weten we dat het klokje doorgaans onevenredig veel energie verbruikt. Maar ook bij je koffiezetapparaat moet je waken voor sluipverbruik. De standby-stand van oudere espresso- of koffiepadmachines kost (te) veel energie. Nieuwere modellen schakelen vaak automatisch uit (Bron: Milieu Centraal)

Deel deze pagina

Meer handige tips