Zo verbruikt u minder energie met uw computer

Computers en randapparatuur gebruiken gemiddeld 10% van de elektriciteit in een huishouden (per jaar ongeveer € 80,-). Tien procent van uw energierekening. Daar valt natuurlijk winst te behalen. Met deze vier tips bijvoorbeeld.

Minder verbruiken met energiebeheer

Als u even iets anders gaat doen, vergeet dan niet om uw computer in de slaapstand of de stand-by stand te zetten. De computer verbruikt dan minder energie terwijl u wel snel weer verder kunt.

U kunt bij ‘energiebeheer’ ook instellen dat uw computer zelf naar de slaapstand of stand-by stand schakelt, als u uw computer even niet gebruikt. Dit scheelt energie.

Downloadt u grote bestanden? Kies dan software die de computer uitschakelt als het downloaden klaar is.

Een laptop is het zuinigst

Een gemiddelde desktop computer met lcd-scherm verbruikt per jaar ongeveer 230 kWh of € 50,-. Een computer met een oud scherm en grote videokaart verbruikt meer: 275 kWh of € 60,-. Een laptop is het zuinigst: 50 kWh of € 11,-.

Het sluipverbruik van randapparatuur beperken

Printers, routers of een setje luidsprekers gebruiken jaarlijks gemiddeld 95 kWh (€ 21,-) . Deze apparaten hebben vaak geen aan/uit knop. Ook als u ze niet gebruikt verbruiken ze dus stroom: stand-by verbruik of sluipverbruik. Apparatuur die op de usb-poort van de computer zit, verbruikt meestal niet meer dan 2,5 Watt.

Opschonen helpt

Een schoon systeem werkt efficiënter en dus zuiniger. Schoon het systeem van uw computer geregeld op. Met speciale software verwijdert u veilig en eenvoudig overbodige bestanden.

Sluipend

We hebben een paar tips tegen sluipverbruik op een rijtje gezet voor u.

Besparen door een computer te kiezen die bij u past

Hoe krachtiger de computer, hoe meer stroom hij verbruikt. Als u de computer vooral gebruikt om een mailtje te tikken, documentjes te schrijven en iets op te zoeken op internet, dan heeft u geen krachtige computer nodig. Gaat u bijvoorbeeld gamen dan heeft u een grafische kaart nodig met een groot vermogen en een hoger energieverbruik.

Meer tips om energie te besparen

Inzicht in uw stroomverbruik

Houd grip op uw stroomverbruik. We helpen u graag.

Interessant artikel?