Zo bespaart u energie in ... de tuin

Wij denken graag met u mee. Ook in de tuin, waar u komende maanden lekker kunt zonnen, sproeien en wroeten. Klaar om ook uw energierekening te snoeien? Hierbij 6 tips, speciaal voor u.

Barbecue

Wilt u op de kleintjes letten en bent u een liefhebber van de barbecue? Dan hier nog snel wat toelichting bij het energieverbruik. Barbecueën op elektriciteit kost ongeveer € 0,75 als u anderhalf uur op vol vermogen grilt op een gangbare barbecue, zo rekende Milieu Centraal voor. Een kilo briketten voor een traditionele barbecue kost ook zo’n € 0,75 (exclusief de kosten voor aanmaakblokjes). Grilt u met gas? Ook dan vallen de kosten mee. Houd er wel rekening mee dat u meer betaalt voor gas uit een gasfles dan voor gas uit uw gasleiding.  

Terrasheater

Terrasverwarmers zijn beruchte energieverbruikers. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarschuwt dat met name elektrische terrasverwarming voor hoge kosten zorgt. Hoe zit het dan met gas? We gaan hier uit van een alledaags staand model, aangesloten op een gasfles. Bij verbranding van 600 gram propaangas per uur, verbruikt uw gasbrander dan ieder uur € 1,47. Als u de heater bijvoorbeeld  gedurende de zomer ieder weekend 2 uur gebruikt, kost u dat ruim € 41,-. Gelukkig kan het onder een warme fleecedeken op zomeravonden ook heel behaaglijk zijn.

Robotgrasmaaier

Het energieverbruik van robotgrasmaaiers hangt uiteraard af van het model dat u kiest en de grootte van uw gazon. Bij een gazon van 200 m2, zal een robotmaaier u jaarlijks ongeveer € 9,- aan stroom kosten. Natuurlijk kunt u die kosten besparen met een handgrasmaaier. Maar, er is ook een tussenweg; inmiddels zijn er namelijk ook modellen die (gedeeltelijk) op zonne-energie werken.

Vriezen in de tuinschuur

Een koeling of vriezer in hun schuur lijkt handig, maar ze zijn niet goed voor uw energierekening. Vriezers (en koelkasten) zijn namelijk geschikt voor ruimtes op kamertemperatuur. Een te warme omgevingstemperatuur is ongunstig. En dat geldt ook als het buiten uw apparaat juist kouder is dan erbinnen. Dan duurt het langer voordat de compressor inschakelt en loopt de temperatuur in uw vriezer op. Daardoor worden uw etenswaren minder diep ingevroren. En moet het apparaat veel harder werken.

Vijverpomp

Heeft u een vijverpomp van bijvoorbeeld 100 Watt die dag en nacht draait? Dan kunnen de kosten per jaar oplopen tot bijna € 200,-. Met een energiezuinige pomp (A-label) kunt u die kosten met ongeveer de helft beperken. 

Buitenverlichting

Een gloeilamp van 40 Watt die elke avond 4 uur lang uw tuin verlicht, verbruikt ongeveer € 13,- aan stroom per jaar. Met een spaarlamp beperkt u die kosten tot zo’n € 2,20. Maar spaarlampen kunt u niet altijd in de winter gebruiken. Ledlampen wel. Kiest u een ledlamp van 6 Watt, dan kost dat u ongeveer € 1,65 per jaar. De juiste ledlamp is zo gevonden.

Tuinverlichting die gekoppeld is aan zonnecellen is helemaal goed voor milieu en portemonnee. Én kiest u voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder, dan gaan uw lampen alleen aan als het nodig is.

Interessant artikel?