Ventilatiesystemen reinigen

wtw-installatie-onderhoud

Ventilatiesysteem Reiniging

Zo belangrijk is ventileren

  • Zeker van schone, gezonde lucht in huis
  • Reiniging afzuigers en alle luchtkanalen
  • Onze partner Feenstra steunt het Longfonds
Reiniging aanvragen

Zo belangrijk is ventileren

Door te douchen, koken, stofzuigen en zelfs gewoon door te ademen verslechtert de luchtkwaliteit in huis. Goed ventileren is dus heel belangrijk, maar vaak doen we dit onvoldoende. Dit is slecht voor de gezondheid, en het kan ook gevaarlijk zijn. Hoe goed ventileert ú eigenlijk? Goed ventileren is meer dan even de ramen tegen elkaar open zetten. Daarmee haalt u frisse lucht in huis, maar het effect hiervan is tijdelijk. Door te ventileren voert u vochtige en vervuilde lucht continu af en kan verse lucht binnenstromen. Dat is belangrijk, want een vochtige en warme atmosfeer is het ideale groeiklimaat voor schimmels en huisstofmijt. Mensen met longklachten en allergie kunnen hierdoor last krijgen van benauwdheid, geïrriteerde ogen en andere ongemakken. Door vervuilde lucht kunt u ook hoofdpijn krijgen en zelfs chronische verkoudheid. Door de steeds beter isolatie van woningen stroomt verse lucht niet meer automatisch via kieren naar binnen.

Open verbrandingstoestel extra goed ventileren!

In veel Nederlandse huizen zijn nog open verbrandingstoestellen te vinden, zoals een oudere geiser of cv-ketel, een open haard of een gasstel. Open toestellen gebruiken voor de verbranding van gas de lucht uit de ruimte waarin ze staan. De rookgassen komen vrij in dezelfde ruimte of gaan via een afvoer naar buiten. Goede ventilatie is in dit geval zeer belangrijk voor de afvoer van rookgassen, maar vooral voor de aanvoer van voldoende zuurstof. Anders is er een onvolledige verbranding en dan kan koolmonoxide ontstaan. Dit is een gevaarlijk gas, dat u niet kunt zien of ruiken en dat in het ergste geval dodelijk kan zijn. Laat voor een goede afvoer ook uw schoorsteen regelmatig vegen en de geiser en cv-ketel onderhouden door een gecertificeerd vakman. Die kan u bovendien adviseren over de technische staat van uw apparatuur.

Meer over het onderhoud van uw cv-ketel Koolmonoxide, blijf alert

Belang van onderhoud

Mechanische ventilatiesystemen kunnen na verloop van tijd minder goed werken door ophopend vuil. De lucht in uw huis wordt dan niet meer goed ververst en bovendien verbruikt het systeem hierdoor meer energie. U hoort dit vaak aan de ventilator, die meer lawaai maakt. Het is verstandig om uw mechanische luchtventilatie minimaal eens in de twee jaar te laten onderhouden door een professional, zoals Feenstra. Feenstra is een partner van Nuon en is thuis in onder andere warmte, ventilatie en isolatie. De onderhoudsmonteur reinigt uw luchtkanalen en onderhoudt de motor en afzuigerventielen van uw ventilatiesysteem. Zelf kunt u ventielen en ventilatieroosters reinigen met de stofzuiger en een vochtig doekje. Let erop dat u de ventielen wel weer in dezelfde stand terugplaats. Heeft u balansventilatie, controleer dan elke maand de filters en maak deze schoon zoals voorgeschreven. Vervang ze minimaal 1x per jaar (de eerste jaren van nieuwbouw vaker).

Meer over het onderhoud van uw mechanische ventilatie  Meer over het onderhoud van uw WarmteTerugWin installatie

Mechanische ventilatie op de juiste manier gebruiken

Laat altijd ventilatieroosters of een klein raampje openstaan, ook als het buiten koud is. Veel mensen zijn bang om kou te vatten door tocht. Daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs, maar tocht kan wel hinderlijk zijn. Probeer daarom de raampjes of roosters zo open te zetten dat u er geen last van heeft en maak uw ventilatieroosters elk jaar schoon.

Ongeveer een derde van de Nederlandse woningen is uitgerust met mechanische ventilatie. De meeste systemen hebben drie standen. Stand 1 gebruikt u alleen als er niemand in huis is. Onder normale omstandigheden zet u het systeem op 2. Wanneer u gaat koken of douchen, gebruikt u de hoogste stand tot een uur nadat u klaar bent. Zet uw mechanische ventilatie in elk geval nooit uit, behalve als dit wordt geadviseerd door de brandweer bij calamiteiten in uw omgeving. Bij mechanische ventilatie moet er ook buitenlucht worden aangevoerd. Raampjes of roosters moeten dus ook bij dit systeem open staan.


 
Feenstra

Nuon werkt samen met Feenstra

Feenstra is sinds 2001 onderdeel van Nuon. Feenstra verzorgt de adviesafspraken, installatie en service voor zonnepanelen, cv-ketels, cv-ketelonderhoud, ventilatie en huisbeveiliging.

Lees meer over deze samenwerking