Vrouw koopt brood in een winkel

Handige checklist voor energie bij een nieuw bedrijfspand

Stel: u begint uw eigen zaak in een nieuw pand. Er moet nog heel wat worden opgeknapt, maar u ziet het al helemaal voor zich. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw zaak straks zo efficiënt mogelijk draait? Met onze handige checklist helpen wij u op weg.

Uw aansluting

 1. Controleer de capaciteit van uw aansluiting. Want mogelijk had de vorige gebruiker een zwaardere aansluiting dan u nodig heeft. Door de aansluiting te verlichten bespaart u namelijk flink wat geld. Een elektricien of installateur kan u hierbij helpen.
 2. Let er op dat de aansluiting uw eventuele piekverbruik aankan.
 3. Kan de aansluiting worden verlicht? Dan kunt u dit checken bij de netbeheerder.

De verlichting

 1. Maak een lichtplan. Breng in kaart waar de verlichting voor sfeer moet zorgen en waar deze juist functioneel moet zijn. Bij tafels aan het raam heeft u bijvoorbeeld minder verlichting nodig dan voor de tafels verder in de zaak.
 2. Plaats bewegingssensoren op plekken waar verlichting niet constant hoeft aan te staan. Bijvoorbeeld in toiletten.
 3. Vervang oudere lampen door ledverlichting. Dat verdient zich vaak in minder dan een jaar al terug.
 4. Vraag de specialisten van uw lampenleverancier om advies.

Uw apparatuur

 1. Neemt u een zaak over waar al apparatuur in staat, of neemt u tweedehands spullen over? Kijk dan goed naar de leeftijd en waar mogelijk naar het energielabel. Een koelkast ouder dan 15 jaar verbruikt namelijk al snel 50% meer dan een apparaat met energielabel A+++. Een hogere aanschafprijs is dan dus snel terugverdiend.
 2. Kijk goed naar de plaatsing van apparatuur. Een koeling in een warme opstellingsruimte moet harder werken. Pas eventueel een koelinstallatie toe met een split-unit die buiten staat.
 3. Gaat de koelcel veel open en dicht? Dan kan het verstandig zijn om een extra, kleinere koel- of vrieskast aan te schaffen voor dagelijkse spullen. U kunt ook een strokengordijn ophangen aan de binnenkant van de deur in de koelcel. Zo stroomt niet meteen de kou uit de koelcel (of de warmte er direct in).
 4. Controleer of de koelcel nog goed sluit. Hoe? Door in de koelcel te gaan staan en de deur te sluiten. Als er licht naar binnenvalt dan zijn de rubbers versleten en aan vervanging toe.

De isolatie

 1. Plaats een tochtsluis bij de deur, bijvoorbeeld een gordijn. Elke keer dat de deur opengaat gaat er warme lucht naar buiten en komt er koude lucht binnen. Dat is niet prettig voor uw gasten en ook niet voor uw energierekening.
 2. Plaats geen groot meubilair of gordijnen tegen de verwarming aan.
 3. Plaats reflecterend folie achter de radiatoren. Zo weerkaatst de warmte de ruimte in die u wilt verwarmen.
 4. En nog beter: pas voldoende gebouwisolatie bij muur, vloer en dak toe.

Als u bij de inrichting van uw zaak aan deze punten denkt, start u met een ideale situatie op energiegebied. U weet dat alles goed geregeld is en heeft alle aandacht voor uw zaak en natuurlijk voor uw gasten.

U kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur op 020 89 20 255. U kunt ook met ons chatten van 8.00 tot 22.00. Of stuur een e-mail naar ondernemersdesk@nuon.com. Wij zijn er voor u.

Interessant artikel?