1. MKB
  2. Energie besparen voor bedrijven
  3. Slimme combinatie: Warmtepomp en zonnepanelen

Slimme combinatie: zonnepanelen en warmtepomp

Met elkaar minder gas verbruiken blijft belangrijk. Met de slimme combinatie van isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp zet je een grote stap. En het mooie is: deze oplossing ligt voor veel huizen en bedrijfspanden al binnen handbereik.

Waarom besparen op gas?

Er zijn verschillende redenen om te willen besparen op gas. Naast besparen op gaskosten, vergroten we de onafhankelijkheid van deze fossiele brandstof. En dit draagt bij aan ons doel

Op tijd beginnen met verduurzamen

Nu is dus het moment om je te verdiepen in slimme manieren om jouw huis of bedrijfspand voor te bereiden op minder gasverbruik. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, betere isolatie, of zonnepanelen. 

Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand. Het is dus slim om je te orienteren op de mogelijkheden.

Besparen door slim te combineren

Door slim te combineren kun je grote stappen zetten om energie te besparen. Wat levert dat op? 

  • Omdat je met een hybride pomp dus voornamelijk elektrisch verwarmt, daalt je gasverbruik. Het stroomverbruik zal wel omhoog gaan. (Bron: Milieu Centraal)
  • Je bespaart op je energiekosten als je een groot deel van het extra stroomverbruik zelf opwekt met je zonnepanelen.(Bron: Milieu Centraal) Vaak is daar wel een uitbreiding van je bestaande systeem voor nodig. 
  • Door te isoleren breng je het volledige energieverbruik omlaag. Hoe beter je pand geïsoleerd is, hoe minder hard jouw hybride warmtepomp en zonnepanelen hoeven te werken. (Bron: Milieu Centraal

Hoe werken de maatregelen samen?

  • Hybride warmtepomp

    De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Die springt bij als het buiten erg koud is of als je warm water nodig hebt. Daardoor hoeft je pand minder goed geïsoleerd te zijn dan bij de warmtepomp die volledig op stroom draait. Er zijn hybride warmtepompen die ook geschikt om grotere ruimtes op een constante temperatuur te verwarmen. Handig voor bijvoorbeeld kantoren of winkelpanden. Laat je adviseren over de capaciteit (kW) die nodig is. 

  • Zonnepanelen

    Met een hybride warmtepomp ga je meer stroom verbruiken. Dus is het vaak slim om je huidige zonnepaneleninstallatie uit te breiden of een tweede set te installeren. Zo compenseer je het toegenomen stroomverbruik met je eigen opwek. Hoe je dat aanpakt hangt af van meerdere zaken. Zoals het vermogen van je huidige omvormer en de ruimte op je dak. Benieuwd wat handig is in jouw situatie? De experts van onze partner Feenstra adviseren je graag.

  • Isoleren

    Je haalt meer uit je hybride warmtepomp als je gaat isoleren. Denk aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en tenminste dubbel glas. Heb je bijvoorbeeld geen spouwmuur of vloerisolatie, dan moet je cv-ketel vaak bijspringen. Maar een hybride warmtepomp kan bijna altijd. Ook als je pand nog niet overal goed geïsoleerd is. (Bron: Milieu Centraal)

Aanschafkosten & subsidies

Een hybride warmtepomp met buitenunit en een vermogen van 4 kW kost zo'n € 6.000,-,; inclusief plaatsen. (Bron: Milieu Centraal  Met de ISDE-subsidie krijgt je 1.500,- tot € 1.800,- subsidie. Ook kun je kijken naar de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee mag je in bepaalde gevallen de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert gemiddeld een netto voordeel van 10% op. (Bron: RVO) De EIA is er ook voor isolatie en zonnepanelen. Ga je voor de combinatie van extra isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp dan kan je investeringsvoordeel dus flink oplopen. Laat je daarom goed adviseren door een expert, zodat je optimaal rendement haalt uit je investering.  

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Ons netwerk werkt voor jou