Energieverbruik

Meer inzicht in uw energieverbruik. Wij helpen u er graag bij.

Hoeveel energie u verbruikt, hangt onder andere af van de grootte van uw huis en hoeveel mensen erin wonen. Maar u heeft zeker invloed op uw energieverbruik. Wij helpen u graag om meer inzicht te krijgen in het verbruik van energie, zodat u weet waar u kunt besparen.

Energieverbruik Nederland

*Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalde tussen 1995 en 2015 met ongeveer 30%. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: cv-ketels zijn veel zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Het gasverbruik voor douchen is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. De warmwaterinstallaties zijn wel zuiniger geworden, maar we douchen vaker en langer, met meer water.
De laatste 10 jaar blijft het gemiddelde stroomverbruik van huishoudens vrijwel gelijk.

*Bron: MileuCentraal

Kijk, dit is een gemiddeld energieverbruik

*Een Nederlands huishouden heeft een gemiddelde energieverbruik van € 1.735,- per jaar (prijspeil 2016).

  • gemiddeld gasverbruik van 1.500 m3 gas
  • gemiddeld stroomverbruik van 3.300 kWh  per jaar. 

*Bron: MilieuCentraal

Gemiddeld energieverbruik vergelijken? Houdt u hier rekening mee:

Er zijn grote verschillen tussen huishoudens. Gemiddeld energieverbruik vergelijken is daarom niet het beste uitgangspunt als u wilt weten of uw energieverbruik per jaar hoog of laag is. 

Het energieverbruik per huishouden hangt af van het type huis en van het bouwjaar. Daarnaast is de samenstelling van uw 'energieverbruik huishouden' van belang. Niet alleen het aantal bewoners, maar ook het energieverbuik per jaar per bewoner telt mee. Het aantal bewoners zegt immers nog niets over de leeftijd of het energieverbruik van deze bewoners. U begrijpt dat een peuter minder verbruikt dan een puber. En een heel actief gezinslid, die dagelijks sport, zal veel meer was veroorzaken. 

Energieverbruik 'gemiddeld', is prima te gebruiken als indicatie. Maar aan inzicht energieverbruik heeft u meer.  We helpen u daar graag bij.

Energieverbruik bijhouden

We begrijpen dat u inzicht wilt in uw energieverbruik. Want energie besparen begint bij inzicht. En minder verbruik leidt altijd tot een kostenbesparing.  Natuurlijk helpen we u daar graag bij.

Weet u uw energieverbruik eigenlijk?

Hoeveel stroom verbruikt u eigenlijk? En kan dat lager? We helpen u graag met tips, tools en de Mijn Nuon app.

Dit bepaalt uw gasverbruik

Uw gasverbruik bepaalt voor ongeveer 55% de hoogte van uw energienota aan het eind van het jaar. Interessant dus om inzicht te hebben waar u kunt besparen. Hoeveel gas u verbruikt, hangt vooral af van uw type woning. In een appartement verbruiken mensen vaak minder gas, omdat ook de verwarming van de buren naast, boven en onder meehelpt. In een vrijstaande boerderij valt de gasrekening vaak hoger uit.

Ook het bouwjaar speelt een rol, oude huizen zijn meestal (nog) niet zo goed geïsoleerd. Daarnaast is er natuurlijk meer warm water - en dus gas - nodig om te douchen als je met meer mensen woont.

Het gemiddeld gasverbruik

Gratis energiescan

Maak een afspraak via Mijn Nuon. Onze energieadviseur kijkt via videobellen met u mee en geeft meteen bespaartips. Gratis voor alle klanten.

Dit bepaalt uw stroomverbruik

Uw energienota bestaat voor bijna 40% uit stroomverbruik. Een groot deel daarvan wordt bepaald door de huishoudelijke apparaten die u gebruikt. Denk aan uw koelkast, droger, wasmachine, vriezer en televisie. Samen verbruiken ze al snel voor €400,- aan stroom per jaar.

Maar dat hangt ook af van het soort apparaat, de leeftijd en het energielabel. Oudere apparaten zijn vaak minder zuinig. Vooral bij koelkasten kan dat veel uitmaken.

Uw gemiddelde stroomverbruik meten

Uw energiekosten per maand

Uw energiekosten berekenen

Wij helpen u om de energiekosten inzichtelijk te maken.

Interessant artikel?