Energielabel wasmachine: handige tips en weetjes

Misschien is het u wel eens opgevallen dat er op uw wasmachine een sticker met daarop het energielabel zit geplakt. Weet u ook wat het voordeel is van een energiezuinige wasmachine? Of bent u benieuwd hoe u ervoor zorgt dat u een energiezuinige wasmachine ook echt energiezuinig gebruik? In dit artikel bespreken we deze vragen en geven we u wat handige energiebesparende wastips mee.

De voordelen van een wasmachine met zuinig energielabel

Een wasmachine met een zuinig energielabel is in gebruik voordeliger dan minder zuinige varianten. Uw energiekosten zijn lager doordat een zuinige wasmachine minder stroom verbruikt. Daarnaast bent u minder belastend voor het milieu. Er wordt namelijk minder (grijze) energie verbruikt, waardoor minder CO2 wordt uitgestoten bij het opwekken van deze energie.

Energielabel wasmachine: deze energielabels zijn er

De Europese Unie maakt onderscheid tussen energielabel D tot en met A+++. De afgelopen jaren is de techniek die in wasmachines zit verwerkt sterk verbeterd. Sommige webshops en vergelijkingssites maken daarom nog een extra indeling binnen klasse A+++, namelijk: 10%, 20%, 30%, 40% en 50%. 10% houdt in dat deze wasmachine 10% zuiniger is dan een wasmachine met energielabel A+++.

Misschien heeft u thuis een wasmachine met energielabel A of B. Deze komt u in winkels steeds minder vaak tegen. Nieuwe wasmachines moeten tegenwoordig minimaal energielabel A+ hebben.

Uw wasmachine energiezuinig gebruiken

Om van de voordelen van een energiezuinige wasmachine te profiteren, is het nodig deze ook energiezuinig te gebruiken. Wij leggen u graag uit waarop u in dit geval moet letten.   

Het energielabel van uw wasmachine is gebaseerd op het verbruik van uw wasmachine tijdens eco-programma’s van 40 en 60 graden. Draait u de was niet op eco-programma’s? Dan verbruikt uw wasmachine tot wel 40% meer energie dan op het energielabel staat aangegeven. Op jaarbasis kunnen kosten hierdoor flink oplopen.

Meer wastips om uw wasmachine energiezuinig te gebruiken:

  1. Zorg dat de trommelinhoud (capaciteit) van uw wasmachine past bij uw wasgedrag. Draait u vaak kleine wasjes? Schaf dan een wasmachine met minder trommelinhoud aan.
  2. Uw was natuurlijk drogen is het meest energiezuinig. Wilt u toch gebruik maken van een droger? Schaf dan in plaats van een combinatie-apparaat liever een wasmachine en losse droger aan.
  3. Centrifugeer een was die u erna in de droger doet op de hoogste stand. Zo is de was droger wanneer deze uit de wasmachine komt, waardoor uw droger minder hard hoeft te werken.
  4. Was zoveel mogelijk met een volle wastrommel. Doordat u minder vaak wast, verbruikt u per kilo wasgoed minder energie.
  5. Was zoveel mogelijk op 30 graden. Doordat het water minder warm hoeft te worden, verbruikt u minder energie. Moet uw was goed schoon worden? Gebruik dan waspoeder voor witte was. Hier zit bleekmiddel in.

Interessant artikel?