Amsterdam RAI verduurzaamt op grote schaal

Amsterdam RAI verduurzaamt op grote schaal

Als een van Europa's grootste congres- en beursorganisaties, is Amsterdam RAI voorloper op het gebied van duurzaamheid. Door een combinatie van milieuvriendelijke oplossingen te gebruiken, kan Amsterdam RAI aan haar duurzame ambities voldoen.

Verduurzaming in tijden van digitalisering

De RAI is een evenement gestuurd bedrijf met enorme piekbelastingen in het energieverbruik. De afgelopen jaren is een forse energiebesparing gerealiseerd, maar de bezettingsgraad is gestegen en daarmee per saldo ook het energieverbruik. Enerzijds verwachten klanten van de RAI verduurzaming. Anderzijds wordt door digitalisering veel meer energie verbruikt.

Amsterdam RAI is sinds 2011 gecertificeerd voor ISO-9001 en ISO-14001, heeft de Gouden Green Key behaald en heeft als eerste beurs- en congrescentrum in Europa (en als tweede in de wereld) de prestigieuze EarthCheck Gold-status bereikt. 

Ook zonnepanelen?

Voor ondernemers hebben wij verschillende duurzame oplossingen.

Vraag persoonlijk advies aan

Klanten gebruiken veel meer elektriciteit en verwachten van ons steeds meer verduurzaming. Een duurzaam beleid wordt steeds meer een must.

Harry van Fruchten
Projectmanager bij Amsterdam RAI

Amsterdam RAI

Amsterdam RAI is in 1893 opgericht en heeft een jaaromzet van 135 miljoen euro. Met 1,5 miljoen bezoekers, per jaar, 106.500 m2 aan verhuurbare ruimte, 11 multifunctionele beurshallen, 48 congres- en vergaderzalen, 1 ballroom en een congres- en theaterzaal, is de RAI een van Europa's grootste congres- en beursorganisaties. Naast het faciliteren van huurders, organiseert Amsterdam RAI zelf nationale en internationale consumentenevenementen en vakbeurzen.

Zonnepanelen, stadsverwarming én duurzame elektriciteit en gas

Om voorloper op het gebied van duurzaamheid te worden en blijven, heeft de RAI een drietal contracten met ons getekend voor duurzame oplossingen. Het gaat dan om stadsverwarming en duurzame elektriciteit en gas. Daarnaast zijn op het dak van Hal 8 1.632 zonnepanelen geplaatst.

Gebruikte de RAI voorheen zowel gas als warmte voor de verwarming van haar hallen, vanaf nu wordt vrijwel alleen nog milieuvriendelijke restwarmte van de Nuon-centrale in Diemen gebruikt. Hoe dat in zijn werk gaat is te lezen in het artikel Samen investeren in duurzame alternatieven.

Ook verduurzamen?

Neem gerust contact op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur.

Bel ons op 088 363 7932

Kerncijfers

  • 106.500 m3 aan verhuurbare ruimte

Doelstellingen

  • 15% energiebesparing binnen 5 jaar
  • 144.000 kilo CO2-reductie per jaar

Resultaten

  • 1.632 zonnepanelen op het dak van Hal 8
  • 360.000 kWh opbrengst per jaar
  • 40.000 euro kostenbesparing per jaar

Amsterdam RAI en Nuon gelijke ambitie

De belangrijkste reden om voor Nuon als energieleverancier te kiezen, was dat de activiteiten van Nuon op het gebied van groene energie aansluiten bij de ambities van de evenementenorganisatie. Deze samenwerking resulteert in:

  • Volledige vergroening van de elektriciteit
  • Compensatie van de CO2-uitstoot die bij de gasverbranding vrijkomt: investering van Nuon in duurzame projecten, zoals de bouw van waterkrachtcentrales en windmolenparken
  • Besparing op het gasverbruik door de afname van stadswarmte, oftewel restwarmte die overblijft bij centrales, fabrieken of verbranding van afval
  • Installatie van zonnepanelen op het dak van Hal 8, wat zorgt voor een besparing van 40.000 euro en 144.000 kilo minder van de CO2-uitstoot per jaar

Interessant artikel?