Business bibliotheek
Een van de alternatieven voor gas is stadsverwarming. Dit is een schonere vorm van verwarming. Energiebedrijven gebruiken de restwarmte om er woningen en kantoorpanden mee te verwarmen. Hiermee wordt de CO2-uitstoot met 50 procent verminderd ten opzichte van gasgestookte cv-ketels. Afhankelijk van de warmtebron kan de CO2-reductie oplopen tot wel 85%. Stadswarmte is met name in grote steden een goedkope en betrouwbare warmtevoorziening.
Stadsverwarming is een steeds duurzamere warmtevoorziening. U lees er alles over in ons trendrapport.
In ons trendrapport Warmte voor een klimaatneutrale stad gaan energie-experts verder in op de trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzame warmte. Uit dit rapport blijkt onder meer:
Er zullen meer maatwerkoplossingen komen met name voor bestaande bouw. In dicht bewoonde stadswijken ligt aansluiting op een collectief warmtenetwerk meer voor de hand dan in de polder, bijvoorbeeld.
Nul-op-de-meter-woningen zijn woningen die evenveel energie opwekken als ze verbruiken. Deze woningen worden gebouwd in nieuwe stadsdelen. Niet alleen elektriciteit, maar ook stadswarmte is een belangrijke bron voor deze woningen. In combinatie met goede isolatie verkleint een aansluiting op het warmtenet de energievraag. En een warmtenet dat gebruikmaakt van duurzame bronnen vermindert ook nog eens de CO2-uitstoot.
Op zoek naar maatregelen voor verduurzaming wordt steeds duidelijker dat de oplossing niet ligt bij één oplossing, maar bovenal in een combinatie van maatregelen. Denk hierbij aan isolatie, efficiënte installaties en een klimaatneutrale energiedrager.
We geven graag antwoord op al uw vragen. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur.
Naast de bekende zon- en windenergie zien we ook steeds vaker oppervlaktewater als duurzame energiebron voor koude- en warmtewinning. Juist in ons waterrijke land is dit een interessante trend. In een aantal Amsterdamse nieuwbouwwijken vlakbij plassen worden woningen en kantoren al voorzien van koeling door middel van oppervlaktewater. Ook het gebruik van biomassa als warmtebron neemt een grote vlucht. Ook verwerkers van organische reststoffen signaleren een toenemende vraag naar duurzame warmte via biomassa.
De focus ligt niet meer op het terugdringen van CO2-uitstoot, maar op structurele oplossingen om klimaatverandering te stoppen. Er zijn inmiddels talrijke initiatieven om te komen tot aardgasloze wijken, duurzame warmtebronnen en regionale warmtenetten.
Het stadswarmtenet kan lokale energie-overschotten afvoeren en tekorten opvangen. Door het warmtenet slim in te zetten zou een overschot aan wind- of zonne-energie omgezet kunnen worden in warm water voor het warmtenet. Het net zorgt ook voor een verbinding tussen duurzame warmteoplossingen. Waar duurzame bronnen anders 'stand alone' zouden blijven, zorgt het warmtenet ervoor dat de beschikbare duurzame warmte altijd nuttig kan worden ingezet. Door al deze duurzame maatregelen komt een klimaatneutraal Nederland langzaam maar zeker steeds dichterbij.
In ons trendrapport 'Warmte voor een klimaatneutrale stad' laten we zien wat de visie van experts is op de toekomst van duurzame warmte. Ook leest u wat de actuele ontwikkelingen in stadswarmte en koude zijn.
Laadpalen: een must voor uw bedrijf
Lees het artikelStadskoude: interessant voor uw bedrijfspand?
Lees het artikel5 argumenten om te kiezen voor zonnepanelen
Lees het artikel