Business bibliotheek

De belangrijkste Europese gasmarkten
De belangrijkste Europese gasmarkten

De belangrijkste Europese gasmarkten

Gas komt via de lagedrukleidingen van uw regionale netbeheerder bij uw zakelijke aansluiting uit. Uw energieleverancier heeft dit gas voor u ingekocht op de Europese gasmarkten. Dit zijn groothandelsmarkten. Zowel energieleveranciers als grootverbruikers van gas kunnen er direct hun gas inkopen.

TTF, de Nederlandse gasmarkt

De drie grote virtuele gasmarkten van Europa zijn NBP, Zeebrugge en TTF. TTF staat voor Title Transfer Facility. Het is een Nederlandse gasmarkt die in 2003 is opgericht.

De TFF is een virtuele locatie waar Gasunie partijen de gelegenheid geeft om gas dat in het Nederlandse systeem aanwezig is te verkopen aan een andere partij. Klanten die willen handelen in gas (ook wel 'shippers' genoemd) moeten hiervoor een TTF-abonnement afsluiten bij Gasunie.

Sinds 2003 is de Nederlandse gas handelsplaats TTF flink gegroeid. Het is de grootste virtuele gasmarkt op het Europese vasteland en er wordt meer dan veertien keer het Nederlandse gasverbruik verhandeld.

Advies over uw zakelijke energie?

We geven graag antwoord op al uw vragen. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

bel 020 892 00 75

Neem contact met mij op

NBP, de Europese gasmarkt

NBP, National Balancing Point, is de grootste Europese gasmarkt en bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk. Het is de meest liquide markt door de grote hoeveelheid gas die vanuit Noorwegen richting Engeland stroomt.

De TTF en de NBP zijn fysiek met elkaar verbonden via de BBL-pijplijn (Bacton Balgzand Line). Deze verbinding loopt van de kop van Noord-Holland naar Engeland. Vanwege deze verbondenheid zijn de prijzen op de TTF afhankelijk van NBP, en daarmee ook van de koers van het Engelse Pond.

Vloeibaar gas uit Zeebrugge

De virtuele gasmarkt Zeebrugge, in België, is de voornaamste handelslocatie voor LNG. LNG staat voor Liquefied Natural Gas. Het is vloeibaar gemaakt aardgas.

Hoe werkt de Nederlandse energiemarkt?

In onze whitepaper 'Alles over de energiemarkt' brengen we u op de hoogte van de belangrijkste feiten met betrekking tot de Nederlandse energiemarkt. Zo zorgen we dat u snel en gemakkelijk op de hoogte bent.

Download de whitepaper

Interessant artikel?