Achter de knoppen

Steeds slimmer energie besparen

De afgelopen 10 jaar heeft de RAI een reeks aan verduurzamings- en besparingsmaatregelen genomen. Hiermee hebben ze elk jaar opnieuw een besparing van 5% op hun energieverbruik bereikt. Ondanks dit goede besparingsresultaat denkt Harry van Fruchten, projectmanager Maintenance, dat het nóg beter kan: 'De komende jaren willen we nog eens 3% van het energieverbruik besparen. Ik zeg dat het haalbaar is!'

Uitbreiden zónder de energiekosten te verhogen

De RAI is recent uitgebreid met 50.000 m2. Toch is het energieverbruik tot nu toe niet gestegen. Het nieuw aangelegde centrale koelsysteem draait nu op groene elektriciteit. En ook voor verwarming is de RAI de laatste jaren overgestapt van gas naar gecentraliseerde stadsverwarming. Verder zijn duizenden tl-lampen vervangen door led- én t5-verlichting, de energiezuinige variant van de normale tl-buis.

Benieuwd hoeveel energie de RAI precies bespaard heeft? Bekijk dan de video.

Nu hebben we een centrale koeling, die elektrisch wordt gevoed. En door de overgang van tl naar led en t5 hebben we een miljoen kWh kunnen bezuinigen.

Harry van Fruchten
Projectmanager Maintenance bij RAI Amsterdam

Ook energiekosten besparen?

Dan is het belangrijk inzicht te hebben in uw verbruik. Door de eerste quick-wins uit te voeren, kunt u al tot 5% van uw energieverbruik besparen. Meer weten? Maak een afspraak met een Nuon-expert.

Maak een afspraak

Slim besparen op uw zakelijke energiekosten

U wilt uw energiekosten natuurlijk het liefst zo laag mogelijk houden. Dat begrijpen wij. In onze whitepaper vindt u vijf slimme maatregelen waarmee u uw zakelijke energiekosten kunt verlagen.

Download de whitepaper

Interessant artikel?