1. Thuis
  2. Energie
  3. Energietarieven aan je uitgelegd

Energietarieven

Hoe ontwikkelen de energietarieven zich de komende tijd? Hoe zitten deze tarieven in elkaar? En wat zijn de huidige energietarieven bij Vattenfall? Lees er hier meer over en bekijk de video.

Verschil variabele, vaste en dynamische tarieven

In je contract wordt een energietarief vastgelegd. Dit is de prijs die je kwijt bent aan de levering van energie. Hoeveel je betaalt hangt af van het contract dat je kiest. Je kan bij ons kiezen voor een vast, variabel of dynamisch contract. We leggen je kort het verschil uit:

  • Vast contract.
    Wanneer je kiest voor een vast contract betaal je een vast energietarief per maand. Dit bedrag staat voor 1 of 3 jaar vast. Het maakt niet uit wat er verder op de markt gebeurt. Het zal niet van invloed zijn op de prijs die je betaalt.
  • Variabel contract.
    Met dit type contract betaal je ook een vast tarief per maand. Maar dit bedrag kan per maand verschillen. Wij, als leverancier, kijken naar de prijs van de huidige markt. En hier passen we het bedrag op aan. Dit contract is voor onbepaalde tijd. Je kan je contract op ieder moment beëindigen.
  • Dynamisch contract.
    Dit contract lijkt op het variabele contract. Het verschil is dat je direct de huidige prijs van energie betaalt. De energieprijzen veranderen per dag of zelfs per uur. Je merkt er dus meteen iets van bij je maandafrekening.

De huidige energietarieven van Vattenfall

Graag zouden we je meer vertellen over de actuele energietarieven. Maar deze zijn constant in beweging. Om je toch op weg te helpen kan je zelf je energieproduct samenstellen. Na het invullen van de vragen, tonen we je alle productinformatie en energietarieven. Zo kan je makkelijk een keuze maken.

Hoe zijn de energietarieven opgebouwd?

Voor het verbruik van je energie ontvang je een energierekening. Je energierekening bestaat uit de volgende delen:

  1. Variabele en vaste leveringskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor stroom en/of gas. Op de variabele leveringskosten heb je zelf invloed. Dat hangt namelijk af van je energieverbruik.
  2. Netbeheerkosten. Dat betaal je voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en voor je energiemeter. Deze kosten betaal je aan je energiebedrijf. Zij dragen dit af aan de netbeheerder.
  3. Belastingen op energie. De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid vastgesteld en is voor elke energieleverancier hetzelfde. De kosten hiervan betaal je aan je energieleverancier, die de belasting weer afdraagt aan de Belastingdienst.

Waarom verschillen de tarieven?

De hoogte tussen het vaste en variabele tarief kan verschillen. Met een vast tarief heb je een stukje zekerheid. Met een variabel tarief ben je flexibel. Maar waarom is de hoogte van deze tarieven eigenlijk verschillend? Bekijk het in de video.

Goed om te weten: tegenwoordig wijzigen we de variabele tarieven meestal 1x per kwartaal.

Ontwikkelingen energietarieven

De ontwikkelingen op de markt zijn van grote invloed op de huidige energietarieven. Natuurlijk houden we deze goed in de gaten. We houden je ook op de hoogte. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op de energietarieven:

  • Het prijsplafond stopt;
  • De btw op de tarieven voor gas en stroom blijft 21%;
  • De energiebelasting op gas is dit jaar per m³gestegen. Maar de energiebelasting op stroom per kWh is gedaald. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze pagina.
  • Je krijgt dit jaar een vast bedrag van € 631 aan energiebelasting terug. Je energieleverancier verrekent deze korting met je energierekening.
  • In het Nederlandse Energieakkoord staat dat we moeten overstappen op duurzame energiebronnen. Ook staat hierin beschreven dat de CO2-uitstoot naar beneden moet. De gevolgen hiervan kan je uiteindelijk terugzien op je energierekening.

Ondanks deze ontwikkelingen is de verwachting dat de energietarieven in 2024 stabiel blijven. Het kan wat stijgen of dalen door de eerdergenoemde factoren. De nieuwe energietarieven liggen wel nog steeds hoger dan voor 2022. Het jaar waarin een fllinke stijging plaatsvond. Meer informatie over de wijzigingen in 2024 vind je op onze nieuwspagina.

Gemiddelde energieverbruik per huishouden

De energietarieven zijn van invloed op hoeveel je jaarlijks aan energie betaalt. Toch is dit niet het enige. Je energieverbruik spreekt ook een belangrijke rol. Het Nibud noteert hoeveel een gemiddeld huishouden per jaar verbruikt aan energie. Op dit moment is dat ongeveer 1.200m3 aan gas. Aan stroom is dit ongeveer 2.800 kWh per jaar. Wil je hier meer over weten? Dan verwijzen we je graag door naar onze andere pagina: gemiddeld energieverbruik.

De beste energietarieven kiezen

Hoe kies je het voordeligste contract uit? Het contract met de beste energietarieven en dat het beste bij je persoonlijke situatie past. Dit doe je door rekening te houden met de volgende punten:

  • Breng in kaart hoeveel stroom en gas je per jaar verbruikt. Op deze manier kan je een goede indicatie maken van wat je nodig hebt.
  • Vergelijk daarna de energieprijzen en -contracten. Let hierbij ook op de algemene voorwaarden, eventuele kortingen en een welkomstcadeau. Het modelcontract is een goede manier om dit te doen. Dit contract is voor iedere leverancier hetzelfde, waardoor je een goede vergelijking kan maken.
  • Overweeg de service. En kom erachter wat de visie van de leverancier is op punten zoals duurzaamheid en innovatie.

Misschien nog wel het grootste voordeel...

We zijn een leverancier die zelf windparken bouwt en zonnevelden aanlegt. We ondernemen en werken samen met industrieën en overheden. Vastberaden om het verschil te maken. Zo zijn we samen op weg naar dat ene doel: een fossielvrij leven binnen één generatie. Lees over wat we samen voor elkaar krijgen.

Ons doel

Waarom kiezen voor Vattenfall

We zetten graag een stap extra. Ook voor onze klanten. Daarom doen we je een aantal beloften. 7 om precies te zijn. We bieden bijvoorbeeld elk jaar voordeel aan voor klanten die blijven. Ook zorgen we ervoor dat je verbruik en kosten altijd inzichtelijk zijn. En staan we voor een goed geholpen garantie. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze 7 servicebeloftes.

Energie terugleveren versus energietarieven

Met je zonnepanelen wek je stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf. Het deel dat je niet gebruikt, kan je teruggeven aan je energieleverancier. Dit noem je salderen. Kies je hiervoor dan wordt je verbruik bij je jaarafrekening verrekend met de energie die je hebt terug geleverd. Hoe hoog die terugleververgoeding is, staat in je contract. Dit vind je terug in Mijn Vattenfall onder Correspondentie. Je kan dus zeggen dat je energietarieven gelijk blijven zoals je vooraf hebt afgesproken. Maar omdat je je energie terug levert aan je energiebedrijf of het elektriciteitsnet, betaal je minder.

We helpen je op weg

We zetten de eerste stappen. Maar een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. We helpen je niet alleen op weg met korting. We zorgen er ook voor dat je stroom eigenlijk ongemerkt en vanzelf steeds groener wordt. 

Groei met ons mee

Veelgestelde vragen

Wat zijn de actuele energietarieven?

Door de huidige omstandigheden veranderen de tarieven dagelijks. Je vindt de laatste ontwikkelingen over de energieprijzen in het laatste nieuws.

Wie is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste stroomleverancier van Nederland wisselt van dag tot dag. Dat hangt vooral af van de aanbiedingen die er zijn. Soms is de voordeligste stroomleverancier de aanbieder met tijdelijk het beste tarief per kWh. Een andere keer is de voordeligste stroomleverancier degene die je als nieuwe klant een interessante korting geeft. Die korting zie je vaak niet meteen in een lager termijnbedrag terug maar een jaar later als korting op je jaarafrekening.

Wie heeft de laagste energietarieven?

Er is niet één energieleverancier te noemen die de goedkoopste energie levert. Sommige leveranciers bieden klanten welkomstkortingen en andere energieleveranciers maken gebruik van actietarieven.

Wat is de huidige kWh-prijs?

Door de huidige omstandigheden veranderen de tarieven dagelijks. Bekijk het laatste nieuws voor meer informatie over de huidige energietarieven.

Wat doet de energieprijs in 2024?

Dat is op dit moment lastig te zeggen. Dit komt doordat de energieprijs afhankelijk is van wat er op de markt gebeurt. Er zijn veel ontwikkelingen die hier invloed op hebben. Wil je weten welke? Bekijk dan deze alinea.

Hoe kan ik mijn huidige energieverbruik aflezen?

Heb je een slimme meter? Dan kan je je energieverbruik direct in de app aflezen. Alle informatie wordt hierop opgeslagen. Hierdoor weet je precies wat je kan verwachten. En wat je kwijt bent aan energie.

Wat is het verschil tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract?

Je kan bij ons kiezen uit verschillende contracten. Ga je voor een vast contract dan kies je voor een zekerheid. De energieprijs die je betaalt blijft tijdens de contractperiode hetzelfde. Waardoor je niets merkt van de markt en de veranderende energietarieven. Kies je voor een variabel contract, dan verandert de energieprijs met de markt mee. Het kan dus zo zijn dat je het ene moment meer betaalt dan het andere. Een dynamisch contract gaat nog een stapje verder. Met dit contract betaal voor de huidige energieprijs. Dit betekent dat je energietarief per dag of zelfs per uur kan verschillen. Hiermee ervaar je dus de voordelen van de schommelingen op de markt.  

Kan ik mijn energiecontract tussentijds opzeggen?

Je kan je energiecontract altijd beëindigen. Het is alleen wel mogelijk dat je een opzegvergoeding moet betalen. Dit gebeurt als je je contract opzegt voordat de contractduur is verlopen.

Wat moet ik doen als ik verhuis met mijn energiecontract?

Meld het zo snel mogelijk als er een verhuizing op de planning staat. Dan hebben wij ruim de tijd om alles voor je te regelen. Een contract is vaak niet locatie- maar persoonsgebonden. Dit betekent dat je je contract gewoon mee kan nemen.

Bekijk ook deze onderwerpen