Elektrisch rijden: zó rijd je het zuinigst

Met een elektrische auto ben je goed op weg naar een fossielvrije toekomst. Met deze 10 bespaartips haal je nog meer kilometers uit een laadbeurt en bespaar je op de kosten. Zo haal je alles uit je elektrische auto.

1. Win energie terug met remmen

Net als bij een benzineauto kan een elektrische auto bij ‘gas los’ afremmen op de motor. In de meeste elektrische auto’s zit een systeem dat energie levert wanneer je dit doet: de recuperatiestand. Tijdens het remmen wordt energie opgewekt om de accu van de auto verder mee op te laden. Je doet dit heel eenvoudig door gewoon je voet van het gaspedaal te halen en de auto te laten 'uitrollen'. Zeker in de stad kun je zo een stuk zuiniger rijden.  

2. Laad je accu op tot maximaal 80%

Je bespaart op de laadkosten door je auto niet meer dan 80% op te laden. Over de laatste 20% doet de oplaadpaal namelijk net zo lang als over de eerste 80%. In verhouding een stuk langer dus. Dit is om je accu te beschermen, zodat hij langer meegaat. (Bron: Vallei Auto Groep)

Het is sowieso verstandig om de laadtoestand van je batterij ergens tussen de 20% en 80% te houden. De chemische structuur van een lithiumbatterij wordt zwakker in de loop van de tijd. Tussen de 20% en 80% blijft de chemische structuur langer gezond dan een batterij die vaak helemaal vol of helemaal leeg is.

Slim laden

Binnenkort voegen we Slim laden toe aan de Vattenfall Energie App. Hiermee laad je automatisch op de meest voordelige momenten. Is er overdag bijvoorbeeld veel zon? Dan is dit het perfecte moment om je auto op te laden. Je maakt dan gebruik van groene én goedkope stroom. 

Slim laden is beschikbaar voor klanten. Meld je aan en krijg bericht wanneer Slim laden beschikbaar is.

Hou me op de hoogte

3. Check de laadtarieven

Het maakt veel uit waar je je auto oplaadt. Bijvoorbeeld of je dit thuis doet of bij een openbare laadpaal. Bij openbare laadpalen kunnen de tarieven flink verschillen. Met de InCharge app zie je alle openbare laadpalen op één overzichtelijke kaart en zie je meteen welk tarief je daar betaalt. 

4. Gebruik de juiste pas bij de laadpaal

Kijk goed welke laadpas je per laadpaal gebruikt. Met een laadpas van een grote aanbieder heb je vaak een groot netwerk aan laadpalen waar je voordelig kunt laden. Soms maken aanbieders van laadpassen en aanbieders van laadpalen prijsafspraken. Het kan de moeite lonen om even door te rijden en te zoeken naar een laadpaal met een gunstiger tarief.

5. Laad op je werk

Een groot deel van de elektrische rijders doet dit zakelijk. Veel werkgevers bieden de mogelijkheid aan om bij je werk de auto op te laden. Daarmee besparen ze namelijk op de kosten van een openbare laadpaal. Ook voor de werkgever kan dit gunstig zijn. Bedrijven vanaf een bepaalde grootte betalen namelijk minder energiebelasting.

6. Vermijd energieslurpers

Het ligt ontzettend voor de hand, maar het gaat vaak onbewust: even de airco of verwarming aanzetten. Maar is het écht nodig? Zo ja, zet dan alvast de verwarming of airconditioning aan terwijl je auto nog aan de laadpaal hangt. 

7. Vraag meerdere gratis laadpassen aan

Bijna alle aanbieders bieden gratis laadpassen aan, zonder abonnement. Als je niet zo vaak oplaadt bij een openbare laadpaal, dan is het gunstig om een laadpas zonder abonnement te nemen. Je betaalt dan geen vast bedrag per maand, wel per sessie het starttarief. Het is slim om meerdere gratis laadpassen aan te vragen. Zo kun je per laadpaal het gunstigste tarief kiezen. Dit kan meestal via de app van de laadpasaanbieder. 

8. Zonnepanelen: dubbel duurzaam en voordelig

Heb je zonnepanelen en wil je daar volop van profiteren? Laad dan je auto overdag op, het liefst als de zon schijnt. Je gebruikt de opgewekte stroom dan direct. Laad je je auto liever 's nachts op? Maak dan via je slimme meter gebruik van het daltarief.

9. De ideale snelheid

Door met de cruise-control te rijden, rijd je op constante snelheid. Dit scheelt energie. En in plaats van 130, kun je ook 100 kilometer per uur rijden. Je bent iets langer onderweg, maar je batterij gaat wel langer mee. Vermijd verder zo veel mogelijk de spits. Steeds stoppen en optrekken in een file is een echte radiuskiller. 

10. Extra voordeel met elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Zo betaal je bijvoorbeeld geen wegenbelasting. Ook kom je bij de aanschaf van een elektrische auto in aanmerking voor subsidie - zolang de jaarlijkse subsidiepot dit toelaat.