Opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen opbrengst en rendement

Voordelen

van zonnepanelen
Milieu Centraal

Financieel rendement zonnepanelen

Heeft u de Zonnepanelen Check ingevuld? Dan krijgt u een schatting van het ‘financieel rendement.’ Dit wordt aangegeven met een percentage. Wat houdt dit percentage in? Stel: uw spaargeld op de bank levert u nu 2,5% rente op. Maar u kunt dat geld ook in zonnepanelen investeren. Volgens Milieu Centraal heeft u onder gunstige omstandigheden een financieel rendement van 6% tot 7% op uw investering. Daarmee behaalt u tot bijna drie keer zoveel meer ‘rente’ op uw investering. Een stuk hoger dus!

Opbrengst en rendement van zonnepanelen berekenen

Wat is het rendement van zonnepanelen? Er is het technische rendement en het financiële rendement van zonnepanelen. Wat is het verschil? En hoe kan ik de opbrengst van zonnepanelen berekenen? Lees hieronder meer informatie.

Waar is het percentage op gebaseerd? Dit percentage is gebaseerd op de Standaard Rekenmethode van Milieu Centraal. Het doel van deze onafhankelijke berekening is om u betrouwbare informatie te geven. In de berekening van het financieel rendement is rekening gehouden met onderhoudskosten, een lichte stijging van de stroomkosten en een actuele rentestand. Zo kunt u de juiste keuze maken of u wilt investeren in zonnepanelen. Lees meer informatie over de Standaard Rekenmethode.

Het technische rendement van zonnepanelen

Het technische rendement op zonnepanelen geeft aan hoeveel zonlicht er omgezet kan worden in bruikbare energie. Dit technische rendement van zonnepanelen ligt tegenwoordig tussen de 14% en 22%. De hoeveelheid zonlicht die het paneel kan omzetten in bruikbare energie is niet afhankelijk van het vermogen, maar van de afmetingen van het zonnepaneel. Zonnepanelen met meer vermogen zijn daarom meestal ook wat groter. Natuurlijk levert een zonnepaneel met meer vermogen meer kWh's per jaar op.

Opbrengst zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De 275 Wattpiek van het High Power 275 pakket is het vermogen dat een zonnepaneel maximaal levert onder optimale en gestandaardiseerde weersomstandigheden. Deze zijn: een temperatuur van 25°C en een lichtintensiteit van 1000W/m2. In Nederland gaan we er vanuit dat een zonnepaneel ongeveer 850 tot 900 uren per jaar op vol vermogen werkt. Dit noemen we vollast-uren.

Hoe kan ik nu de opbrengst van zonnepanelen berekenen?

Door het vermogen van de zonnepaneel en de vollast-uren met elkaar te vermenigvuldigen krijgt u de opbrengst van de zonnepaneel in kWh per jaar. Een zonnepaneel in het Zon Rendement-pakket levert dus op:

275 Wp x 880 uur = ongeveer 238 kWh per jaar.

Bij het berekenen van deze opbrengst van zonnepanelen is uit gegaan van de Nederlandse omstandigheden en ideale plaatsing van het zonnepaneel.

De ideale plaatsing van zonnepanelen

De opbrengst van uw zonnepanelen is ook afhankelijk van de plaatsing van de zonnepanelen op uw dak. Er zijn verschillende daktypes en manieren om uw zonnepanelen te plaatsen. Lees meer informatie over daktypes en de plaatsing van zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen en CO2-besparing

Als u 1 kWh duurzame stroom opwekt, zorgt u er voor dat er 0,46 kg minder CO2 in de atmosfeer komt. Een paneel van 275 Wp levert ongeveer 238 kWh per jaar op. Daarmee voorkomt u de uitstoot van 0,46 kg x 238 kWh = ongeveer 110 kg CO2 per jaar. Met de Zon Rendement-pakketten van 10 zonnepanelen bespaart u dus zo’n 1100 kg CO2. Dit staat ongeveer gelijk aan bijna 10.000 kilometer autorijden. Ieder jaar weer.

Zonnepanelen Check en een vrijblijvende offerte

Met de Zonnepanelen Check weet u binnen 2 minuten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Dat kan. Na het invullen van enkele aanvullende gegevens belt een adviseur van Feenstra u op. Hij maakt met u een afspraak voor een telefonisch adviesgesprek. Tijdens dit adviesgesprek zal hij een vrijblijvende offerte voor u opstellen.

Ik wil advies en een vrijblijvende offerte
Forum

Vragen over zonnepanelen?

Stel uw vraag over zonnepanelen, salderen, energie terugleveren en zonne-energie via het Nuon Forum. Bekijk ook de vragen van andere klanten en praat mee!

Stel uw vraag

Zonnepanelen Check

Ontdek binnen 2 minuten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. U krijgt een schatting van het aantal zonnepanelen die er op uw dak passen, de benodigde investering en het rendement. Altijd € 100,- korting op zonnepanelen van Feenstra voor Nuon-energieklanten.

Doe de check