Zonnepanelen en daktypes

Daktypes zonnepanelen

Zonnepanelen en daktypes

bepaal uw ideale hellingshoek

De hellingshoek van zonnepanelen en daktypes

De meeste woningen en daktypes zijn geschikt voor zonnepanelen. Denk aan vrijstaande huizen, twee-onder-een-kapwoningen, tussenwoningen of hoekwoningen. Ook recreatiewoningen komen in aanmerking. Huurt u een woning en wilt u gebruik maken van zonne-energie? Dan adviseren wij u om de eigenaar te vragen om zonnepanelen te plaatsen.

De ideale plaatsing van zonnepanelen en daktypes

De opbrengst van uw zonnepanelen is onder andere afhankelijk van de plaatsing van de zonnepanelen. In de berekeningen van de Zonnepanelen Check houden we hier alvast rekening mee. Daardoor krijgt u een realistische indicatie van de opbrengst van zonnepanelen op uw eigen dak. Onderwerpen waar we rekening mee houden:

  1. De hellingshoek van zonnepanelen op uw dak
  2. De plaatsing ten opzichte van het zuiden
  3. Zoninstraling en schaduw

1. De hellingshoek van zonnepanelen op uw dak

Zonnepanelen kunt u plaatsen op een plat dak en een schuin dak. Een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 30-40° heeft. Dit is de ideale hellingshoek. Een schuin dak met een helling van ongeveer 35° graden is dus ideaal.

Is de hellingshoek ongeveer 20°? Dan wordt de opbrengst van uw zonnepanelen ongeveer 10% minder. Datzelfde geldt ook als de hellingshoek ongeveer 50° is. Dan is de opbrengst van uw zonnepanelen ook ongeveer 10% lager dan in het ideale geval.

Heeft u een plat dak? Dan plaatsen we de zonnepanelen op een frame. Zo worden de zonnepanelen onder de ideale hellingshoek geplaatst.

2. De plaatsing ten opzichte van het zuiden

De opbrengst van uw zonnepanelen is optimaal wanneer ze gericht zijn op het zuiden. Als uw zonnepanelen gericht zijn op het zuid-oosten of zuid-westen is de opbrengst iets lager, ongeveer 10%. Wanneer uw zonnepanelen gericht zijn op het oosten of westen brengen ze nog wat minder op. Dit is ongeveer 20% minder dan in de ideale situatie.

3. Zonlicht en schaduw

Volle zonneschijn levert natuurlijk het meeste op, maar ook als het bewolkt is werkt een zonnepaneel prima. Hoeveel zonlicht er op uw zonnenpanelen valt bepaalt voor een groot deel de opbrengst en uw rendement. Wanneer een zonnepaneel in de schaduw valt van bijvoorbeeld bomen of omliggende gebouwen dan wordt de opbrengst lager. Zijn er zonnepanelen verbonden met het zonnepaneel in de schaduw? Dan leveren deze zonnepanelen ook minder op. Het is dus belangrijk om rekening te houden met schaduwval.

Heeft u twijfels over de hellingshoek, de plaatsing van uw zonnepanelen of de aanwezigheid van schaduw? Doe de Zonnepanelen Check. Na het invullen van enkele aanvullende gegevens belt een adviseur van Feenstra u op. Hij maakt met u een afspraak voor een telefonisch adviesgesprek.

Heb ik een vergunning nodig?

In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Als uw huis een monument is, heeft u waarschijnlijk wel een vergunning nodig. Als u twijfelt, kunt u informeren bij uw gemeente. Zie ook de brochure van Rijksoverheid (pdf, 318 kB)

Dakmaterialen waarop Feenstra geen zonnepanelen plaatst

Uw zonnepanelen kunnen we op bijna alle dakmaterialen plaatsen. Toch kan het voorkomen dat we geen zonnepanelen op uw dakmateriaal kunnen plaatsen.

  1. Asbest(houdend) materiaal 
    In verband met uw en onze veiligheid kunnen wij op dit materiaal geen zonnepanelen plaatsen. We adviseren u om te onderzoeken of de asbest verwijderd kan worden door een specialist.
  2. Daken van riet, leisteen of schuin bitumen (shingles) 
    Deze dakmaterialen komen relatief weinig voor. Er zijn specialistische werkzaamheden en materialen nodig om hierop zonnepanelen te plaatsen. De installatiekosten vallen daardoor meestal (flink) hoger uit. Voorlopig levert een zonne-energiesysteem op deze daksoort dus minder of geen financieel rendement op.

Zonnepanelen Check

Ontdek binnen 2 minuten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. U krijgt een schatting van het aantal zonnepanelen die er op uw dak passen, de benodigde investering en het rendement. Altijd € 100,- korting op zonnepanelen van Feenstra voor Nuon-energieklanten.

Doe de check

Zonnepanelen Check en een vrijblijvende offerte

Met de Zonnepanelen Check weet u binnen 2 minuten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Dat kan. Na het invullen van enkele aanvullende gegevens belt een adviseur van Feenstra u op. Hij maakt met u een afspraak voor een telefonisch adviesgesprek. Tijdens dit adviesgesprek zal hij een vrijblijvende offerte voor u opstellen. 

Ik wil advies en een vrijblijvende offerte