Onze kijk op het duurzaamheidsonderzoek van WISE

Toekomst in goede handen

Vergelijkingswebsite WISE publiceert elk jaar in samenwerking met de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu en het WNF een ranglijst waarin energieleveranciers worden beoordeeld op duurzaamheid. Bij Nuon kwamen we er niet best vanaf. Wij vinden dat niet terecht en leggen graag uit waarom.

Hoe zien wij de toekomst van duurzame energie?

Een duurzame maatschappij moet ieders stip op de horizon zijn. Daarvoor moet er veel meer duurzame energie worden opgewekt en daarom steunen we initiatieven zoals duurzaamheidsonderzoeken van harte. Duurzame energie zal worden opgewekt door energiebedrijven, maar ook door consumenten zelf, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Mensen krijgen steeds meer mogelijkheden om hun eigen energie te verkopen. Efficiënte elektriciteitscentrales zorgen daarnaast voor een stabiele levering van energie, op de momenten dat de wind en de zon het laten afweten. Tenslotte wil niemand zonder stroom komen te zitten.

Daarom investeren we fors in duurzaam

Met onze grote investeringen dragen wij bij aan het verduurzamen van het Nederlandse energiesysteem. Onze grootste kritiek op het onderzoek is dat er appels met peren worden vergeleken. Producenten van duurzame energie worden over één kam geschoren met niet-producenten. En, belangrijker nog, leveranciers die níet investeren in duurzame energie, nóch in leveringszekerheid, scoren hoger dan energiebedrijven die dat wel doen. De partijen die niet investeren in eigen productie kopen grijze stroom en ‘vergroenen’ dit met garanties van oorsprong. Dit mag, maar draagt niets bij aan het verduurzamen van het energiesysteem. En daar gaat het uiteindelijk om.

Niemand kan al zonder grijs

In Nederland wekken we met elkaar nog lang niet genoeg duurzame energie op. Het aandeel hernieuwbare stroom was in 2015 12,4% (bron: CBS). We kunnen simpelweg nog niet zonder grijze stroom. Dus zorgen we bij Nuon met onze centrales non-stop voor een betrouwbare energievoorziening. Daar heeft iedereen belang bij, want de stroom op het net is een mix van groen en grijs. We werken er hard aan om het aandeel duurzame stroom te vergroten.

Onze mijlpalen en ambities

  • Samen met ons moederbedrijf Vattenfall zijn we goed op weg om windkampioen van Noordwest Europa te worden, met 4.000 MW wind in 2020. In 2025 is dat zelfs 7.000 MW. Dat is voldoende voor wel zes miljoen huishoudens. 
  • In 2050 zijn we klimaatneutraal. Dat lijkt ver weg, maar het is heel ambitieus, gelet op de capaciteit die we moeten verduurzamen. Er is veel geld en maatschappelijk draagvlak voor nodig. 
  • Inmiddels zorgen we bij meer dan honderdduizend huishoudens voor stadswarmte. Daarmee hebben we in 2015 bijna 195.000 ton CO2-uitstoot vermeden. Dit staat gelijk aan uitstoot die je vermijdt met zo’n 2 miljoen (460 voetbalvelden vol) zonnepanelen. En we breiden uit. 
  • Samen met Vattenfall investeren we sinds 2009 in elektrisch rijden. Nu al zo’n 125 miljoen euro. En met Heijmans beheren we ruim 2.200 laadpunten die elke maand door zo’n 9.500 elektrische rijders gebruikt worden. Per maand tanken we in onder andere Amsterdam en Utrecht nu voor ’ca. 2,5 miljoen emissievrije kilometers stroom. Het netwerk met laadpalen bouwen we ondertussen verder uit. 
  • In Nederland hebben we 2.000 kilometer aan warmteleidingen, 251 windmolens, 2 waterkrachtcentrales, 1 biomassacentrale, 9 hoogrendement gascentrales en 1 kolencentrale uit 1994. Met de regering zijn we in gesprek over het sluiten of verduurzamen van deze kolencentrale. We praten en we luisteren. En verwachten een besluit in het najaar van 2016.

We vernieuwen en zorgen voor oplossingen, op alle fronten

  • We bouwen onze Magnumcentrale in de Eemshaven om in een superbatterij waar we windenergie in op kunnen slaan als ammoniak, die we zonder uitstoot van CO2 of stikstofoxiden weer kunnen gebruiken als brandstof. 
  • Ook nieuw is ons Nuon Energiedak: een dakbedekking waar de isolatie en zonnepanelen al in zitten. Handig! 
  • We bouwen batterijen bij ons windpark Prinses Alexia in Flevoland, om windenergie tijdelijk in op te kunnen slaan. Zodat we altijd windenergie kunnen leveren – zelfs als het bijna windstil is. 
  • We praten graag mee over energievraagstukken van de toekomst om samen oplossingen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de circulaire stad, e-mobility, het energieakkoord en slimme oplossingen voor klanten.
  • En natuurlijk sponsoren we het Nuon Solar Team, waarbij we studenten van TU Delft continu uitdagen om te innoveren op het gebied van zonne-energie. 

Wij gaan door met onze missie: betrouwbare en betaalbare energie voor iedereen, zo duurzaam mogelijk. Daar kunt u op vertrouwen. Op www.nuon.nl/duurzaam houden we u op de hoogte. We zijn er altijd, ook als het om duurzaam gaat.

Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom
35 jaar windenergie in beeld

35 jaar wind in beeld

Overzicht van 35 jaar windenergie in Nederland.

Naar 35 jaar wind in beeld

Steeds duurzamer voor u

Steeds duurzamer voor u

We zijn een van de grootste producenten van windenergie in Nederland. En we bouwen verder.

Naar Steeds duurzamer voor u
Toekomst in goede handen

Uw toekomst in goede handen

Meer windenergie door innovatie. In Nederland en Europa. Dat is onze ambitie.

Naar Uw toekomst in goede handen