Al 35 jaar duurzaam met windenergie

Al 35 jaar windenergie

35 jaar geleden bouwden we al een windmolen. Tegenwoordig zorgen we dat u op allerlei manieren gebruik kunt maken van duurzame energie.

35 jaar geleden begonnen onze windmolens te draaien en produceerden we onze eerste duurzame energie. Deze 2 windturbines stonden in Camperduin en leverden stroom voor 50 huishoudens. Dat is een heel verschil met de windmolens die we nu bouwen: die hebben 136 keer meer vermogen dan een windturbine van toen.

Windparken op zee

Na deze windmolens bouwden we in Nederland windparken waar tot wel 36 windturbines bij elkaar staan. En we plaatsten als eerste in Nederland windmolens in het water. In 1994 in het IJsselmeer en later, samen met partners, het eerste windpark op zee bij Egmond aan Zee.

Het windpark Egmond aan Zee zorgt nu voor stroom voor 100.000 huishoudens. Wij hebben in Egmond veel onderzoek gedaan naar de gevolgen die het windpark heeft voor de natuur. Nu weten wij bijvoorbeeld dat beschermde vleermuizen het park zijn gaan gebruiken als schuilplaats.

Samenwerken voor meer windenergie

We zoeken steeds naar de beste oplossing. Veel van onze windparken bouwen wij met anderen zoals bedrijven, energiemaatschappijen en bewoners. Zo kwam het initiatief voor het Prinses Alexia Windpark van agrariërs. Door uit te gaan van hun wensen konden we het park ontwikkelen.

Juist door samen te werken, kunnen we meer bereiken. En zorgen we ervoor dat we grotere stappen zetten voor een schonere toekomst.

7 slimme vragen over windmolens

Zo zijn we bijvoorbeeld mede-eigenaar van de windmolens op het land van agrariër Renze Bouthoorn. Leerlinge Jools van Benthem (9 jaar) stelde hem voor haar spreekbeurt 7 slimme vragen over windmolens. Heeft hij last van de windmolen in zijn achtertuin? En is de molen een gevaar voor vogels? Lees de antwoorden van Renze Bouthoorn.

Duurzame energie

Nuon Groen uit Nederland

Met Nuon Groen uit Nederland krijgt u stroom opgewekt uit de natuurlijke bronnen wind en water. De stroom wordt 100% vrij van CO2-uitstoot opgewekt.

Meer over Duurzame stroom
35 jaar windenergie in beeld

35 jaar wind in beeld

Overzicht van 35 jaar windenergie in Nederland.

Naar 35 jaar wind in beeld

"In Camperduin begon mijn carrière in de windindustrie"


“Het initiatief voor de eerste windmolens kwam van de bewoners van de woonwijk ernaast. Van het broeikaseffect had nog niemand gehoord maar de oliecrisis zat nog vers in het geheugen.

De eerste windmolens hadden een paar simpele foutmeldingen. Ging het lampje in de centrale branden dan kreeg ik een telefoontje. Ik moest dan naar de molen rijden om te kijken wat er aan de hand was. Soms meerdere keren op een dag. Tegenwoordig kunnen we veel meer van een afstand meten, en hebben we een onderdeel al vervangen voor het kapot is.

Nu ontwikkel ik windprojecten. Ik kan overal in Nederland langs windmolens lopen en varen, waar ik zelf aan meegewerkt heb. Heel bijzonder.“

Henk Kouwenhoven
Senior Development Manager bij Nuon


Duurzame opweklocaties

Duurzaamheidsonderzoek

We delen graag onze kijk op het duurzaamheidsonderzoek van WISE.

Naar Onze kijk op duurzaamheidsonderzoek
Steeds duurzamer voor u

Steeds duurzamer voor u

We zijn een van de grootste producenten van windenergie in Nederland. En we bouwen verder.

Naar Steeds duurzamer voor u
Toekomst in goede handen

Uw toekomst in goede handen

Meer windenergie door innovatie. In Nederland en Europa. Dat is onze ambitie.

Naar Uw toekomst in goede handen