Kredietwaardigheidstoets

Wat is een kredietwaardigheidstoets?

Het toetsen van uw kredietwaardigheid houdt in dat gecontroleerd wordt of u in staat bent aan uw financiële verplichtingen te voldoen.

Stel dat u een lening bij de bank wilt afsluiten, dan controleert deze eerst of u de aflossing kunt betalen. De kredietwaardigheid wordt ook getoetst als u een telefoon- of energiecontract wilt afsluiten. Blijkt uit de toets dat u onvoldoende kredietwaardig bent? Dan vragen wij u een borg te betalen. Door het betalen van deze borg geeft u ons vooraf zekerheid. Daarna sluiten we graag een energiecontract met u af.

Als u een nieuw energiecontract aanvraagt toetsen wij uw kredietwaardigheid conform artikel 3.4 van onze Algemene Voorwaarden. We doen dit op basis van onze eigen klantgegevens en die van Focum.

Hoogte en betaalwijze waarborgsom

De borg bedraagt € 575,- voor consumenten en € 750,- voor zakelijke klanten. Over dit bedrag wordt geen btw gerekend. Als u een openstaand saldo bij ons heeft, vragen we u dit ook te betalen. De hoogte van de borg is vastgesteld per klant. U betaalt de borg eenmalig wanneer u een contract afsluit voor gas en stroom of voor een van beide producten. Voor zakelijke klanten is de borg vastgesteld per contractrekening.

Wij vragen u de borg in één keer aan ons over te maken. U kunt het bedrag niet in termijnen betalen, omdat wij uw aanvraag voor een energiecontract in behandeling nemen zodra de volledige borg is betaald. 

Als u al klant bij ons bent en alleen uw contract wilt wijzigen, hoeft u geen borg te betalen. Dit geldt als u bijvoorbeeld een variabele prijs heeft en de prijs wilt vastzetten. Of als u overstapt van standaard naar groene stroom.

Teruggave waarborgsom

Als u na ingang van uw energiecontract een jaar lang elke maand uw facturen bij ons op tijd betaalt krijgt u uw waarborgsom terug. Dit is inclusief de helft van de wettelijke rente.

Gegevens inzien

U kunt uw gegevens inzien of wijzigen bij de beoordelaar. In de brief staat of dat Focum is of Nuon.