Wat is de warmtewet?

Wat is de warmtewet?

Vanaf 1 januari 2014 is de nieuwe warmtewet in werking. Consumenten met stadsverwarming krijgen door de wet extra bescherming. Zo kunnen deze klanten rekenen op een betrouwbare levering, een redelijke prijs en goede service.

Ook de overheid geeft informatie over de nieuwe wet. Voor consumenten staat deze informatie op www.consuwijzer.nl.

Waarom is de warmtewet nodig?

De warmtewet is ingevoerd om klanten met een aansluiting op een (stads)warmtenet extra te beschermen. Deze klanten krijgen warmte uit een lokale bron via een lokaal netwerk, bijvoorbeeld restwarmte van een energiecentrale. Zomaar van leverancier veranderen kan daardoor niet. Warmte is net als elektriciteit of gas een basisbehoefte. Klanten met warmte verdienen daarom bescherming van de overheid. Zodat ze zeker zijn van warmtelevering, niet te veel betalen en een goede service krijgen. En leveranciers van warmte mogen een redelijke, maar beperkte winst maken op hun warmtenetten. Deze zaken zijn vanaf 1 januari 2014 wettelijk geregeld.

Wat staat er in de warmtewet?

De warmtewet beschrijft hoe consumenten met stadswarmte extra beschermd worden en zekerheid krijgen. De belangrijkste zaken voor consumenten en kleinzakelijke klanten zijn:

  •  Leveringszekerheid: klanten met stadswarmte krijgen gegarandeerd warmte; de continuïteit is gewaarborgd

  •  Betaalbaarheid: de overheid stelt een maximumtarief vast voor warmte en ziet er op toe dat leveranciers geen hogere tarieven dan dit maximumtarief in rekening brengen

  •  Goede service: klanten krijgen onder andere een duidelijke factuur en ontvangen vooraf informatie over werkzaamheden en onderbrekingen van de warmtelevering 

Misschien ook interessant voor u:

Energie besparen

Is uw vraag niet beantwoord?