Termijnbedrag verhoogd terwijl ik geld terugkrijg op de jaarafrekening?

Geld terug maar toch een hoger termijnbedrag?

Bij elke jaarafrekening berekenen wij uw termijnbedrag opnieuw. Dit doen wij aan de hand van uw energieverbruik, de energietarieven en een langjarig gemiddelde van de temperatuur. Bij dat laatste kijken we naar de gemiddelde temperatuur over 30 jaar. 

Situatieschets

  • Als uw verbruik door de jaren heen stabiel was en er volgt een lange koude winter dan is uw verbruik waarschijnlijk hoger dan verwacht. Het kan zijn dat u moet bij betalen. Uw termijnbedrag wordt waarschijnlijk verhoogd.
  • Volgt daarop een extreem zachte winter dan zal uw termijnbedrag te hoog zijn geweest en ontvangt u waarschijnlijk geld terug. Uw termijnbedrag wordt waarschijnlijk verlaagd.
  • Wordt uw termijnbedrag toch verhoogd? Dan zal uw energieverbruik het afgelopen jaar erg laag zijn geweest. Bij de nieuwe berekening van uw termijnbedrag houden we rekening met uw gemiddelde energieverbruik bij een gemiddelde winter. Hieruit volgt een nieuw termijnbedrag. Dit bedrag kan daardoor hoger zijn dan uw huidige termijnbedrag. Passen we uw termijnbedrag niet aan, en er volgt een 'normale' winter dan bestaat de kans dat uw termijnbedrag te laag is en dat u aan het eind van het jaar moet bij betalen.

Online advies

Met de TermijnbedragManager ziet u direct of uw termijnbedrag past bij uw verbruik. Het enige dat u hoeft te doen is uw meterstanden opnemen en invullen. U ziet het geadviseerde termijnbedrag en kunt dit direct online wijzigen. Als u dit een aantal keer per jaar gebruikt, houdt u grip op uw jaarafrekening.

Toelichting jaarlijkse berekening termijnbedrag

Verbruik of jaarverbruik
Wij gebruiken uw werkelijke meterstanden over een bepaalde periode. Als dat niet mogelijk is berekenen wij uw termijnbedrag met behulp van een jaarverbruik. Uw netbeheerder geeft dit verbruik elk jaar aan ons door.


Langjarig gemiddelde temperatuur

Met het langjarig gemiddelde van de temperatuur en uw gasverbruik berekenen we de hoeveelheid energie die nodig is om uw huis te verwarmen. Hoe lager de gemiddelde temperatuur in een jaar is, hoe meer gas u nodig heeft om uw huis te verwarmen.

Gedetailleerde berekening verwacht jaarverbruik

Is uw vraag niet beantwoord?