Nieuwe energietarieven per 1-1-2018. Wat betekent dit voor u?

We helpen u graag verrassingen op de jaarafrekening te voorkomen. Daarom houden we in de gaten of u nog goed zit met uw termijnbedrag. En zodra er voor u iets verandert, laten we dat natuurlijk weten. Dit is weer zo’n moment, want per 1 januari 2018 stijgen de energietarieven

Wat betekent deze tariefswijziging voor u

Vanaf 1 januari 2018 gelden nieuwe energietarieven. We informeren u over de wijziging van de variabele tarieven, netbeheerkosten en overheidsheffingen.

We bekijken ook wat deze wijziging betekent voor uw termijnbedrag. En zodra uw termijnbedrag verandert hoort u dat natuurlijk. Inmiddels heeft u misschien al bericht ontvangen? En anders krijgt u dat binnenkort van ons. In Mijn Nuon, onder Nuon Correspondentie, bewaren wij deze brief ook voor u.

Waarom veranderen de tarieven per 1-1-2018?

De overheid en de meeste netbeheerders verhogen hun tarieven per 1 januari 2018. Deze tariefswijzigingen gelden dus voor alle energieleveranciers.

Heeft u een contract met een variabele prijs, dan kan daarnaast ook onze leveringsprijs wijzigen. Dit komt omdat wij elk half jaar energie voor u inkopen en de inkoopprijs per keer verschilt.

Heeft u een contract met een vaste prijs, dan blijft ons leveringstarief uiteraard gelijk. Het leveringstarief is namelijk uw vaste prijs. Maar het energietarief bestaat naast leveringsprijs, dus ook uit overheidsheffingen en netbeheerkosten. Als deze kosten stijgen, kan uw energietarief toch wijzigen. U ontvangt bericht van ons als deze wijziging invloed heeft op uw termijnbedrag.

Verrassingen op de jaarafrekening voorkomen

Wij helpen u graag verrassingen op de jaarafrekening te voorkomen. Want niet alleen een tariefswijziging, maar ook een verandering in uw energieverbruik kan van invloed zijn op uw jaarafrekening. Daarom nemen we naast de tariefswijziging ook uw verbruik mee in de berekening van uw termijnbedrag.

Daarnaast helpen wij u graag met onze seintjes: een mailtje waarin we aangeven of uw termijnbedrag past bij uw energieverbruik. Krijgt u nog geen seintjes? Dan heeft u misschien nog geen Mijn Nuon. Als u zich aanmeldt met uw klantnummer (te vinden op een bankafschrift) krijgt u een aantal keer per jaar een seintje van ons.

Zelf uw termijnbedrag checken in Mijn Nuon kan ook. Met behulp van uw actuele meterstanden berekenen we uw termijnbedrag opnieuw. En als u wilt, wijzigt u het meteen.

Zo zorgen we samen voor een jaarafrekening zonder verrassingen.

Meestgestelde vragen over de tariefswijziging van 1-1-2018

1. Hoeveel stijgen de energiekosten?
Vooral de stijging van de overheidsheffingen zorgt voor hogere energiekosten. Gerekend over een heel jaar en bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh en 1.450 m3 stijgen de overheidsheffingen met € 68,-. Onze leveringskosten stijgen met ongeveer € 29,-.De wijzigingen van netbeheerkosten verschillen per netbeheerder.

2. Waarom zijn de overheidsheffingen gestegen?
De overheid wil investeringen in duurzame energie nog meer stimuleren. Daarom maken zij meer subsidies beschikbaar voor bedrijven en non-profit organisaties. Per 1 januari 2018 verhoogt zij de ‘Opslag Duurzame Energie’. Samen met de energiebelasting zijn dit de overheidsheffingen. De energieleveranciers dragen deze kosten af aan de overheid. De tariefstijging geldt dus voor de hele energiesector.

3. Hoe is mijn termijnbedrag opgebouwd?
U betaalt niet alleen aan ons , maar ook aan uw netbeheerder en de overheid. Wij zorgen ervoor dat de netbeheerder en de belastingdienst hun deel krijgen. Bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh en 1.450 m3, is uw termijnbedrag zo opgebouwd;:

  • Leveringskosten Nuon (35%)
    Leveringskosten bestaan uit vaste en variabele kosten. De variabele leveringskosten berekenen we aan de hand van uw energieverbruik en de prijs die u betaalt. De vaste leveringskosten hangen niet af van uw verbruik, ze staan vast. Deze kosten heetten voorheen ‘vastrecht’.
  • Netbeheerkosten (21%)
    U betaalt kosten voor uw aansluiting en transport aan ons. Wij dragen ze voor u af aan uw netbeheerder. Op de website van uw netbeheerder vindt u de opbouw van deze kosten.
  • Overheidsheffingen en btw (44%)
    De overheid heft energiebelasting en een ‘Opslag Duurzame Energie’ om energiezuinigheid en investeringen in duurzame energie te stimuleren. Wij dragen de overheidsheffingen en de btw voor u af.

4. We helpen u graag met energie besparen
Met onze energiescan ontvangt u gratis persoonlijke bespaartips via uw smartphone. In een videogesprek kijkt onze energieadviseur live mee in uw huis. Lekker concreet: dezelfde dag nog aan de slag met besparen. Maak een afspraak via nuon.nl/afspraak

Interessant artikel?