Uw energieverbruik weten, is al mooi een begin. Maar zo krijgt u er grip op

Hoeveel energie u verbruikt, hangt onder andere af van de grootte van uw huis en hoeveel mensen erin wonen. Maar u heeft zeker invloed op uw energieverbruik. Wij helpen u graag om meer inzicht te krijgen in het verbruik van energie, zodat u weet waar u kunt besparen.

Energieverbruik Nederland

*Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalde tussen 1995 en 2015 met ongeveer 30%. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: cv-ketels zijn veel zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd.

Het gasverbruik voor douchen is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. De warmwaterinstallaties zijn wel zuiniger geworden, maar we douchen vaker en langer, met meer water.

De laatste 10 jaar blijft het gemiddelde stroomverbruik van huishoudens vrijwel gelijk.

*Bron: MileuCentraal

Kijk, dit is een gemiddeld energieverbruik

*Een Nederlands huishouden heeft een gemiddelde energieverbruik van € 1.735,- per jaar (prijspeil 2016).

  • gemiddeld gasverbruik van 1.500 m3 gas
  • gemiddeld stroomverbruik van 3.300 kWh per jaar.

*Bron: MilieuCentraal

Weet u uw energieverbruik eigenlijk?

Hoeveel stroom verbruikt u eigenlijk? En kan dat lager? We helpen u graag met tips, tools en de Mijn Nuon app.

Energieverbruik verlagen? We helpen u.

Dit bepaalt uw gasverbruik

Uw gasverbruik bepaalt voor ongeveer 55% de hoogte van uw energienota aan het eind van het jaar. Interessant dus om inzicht te hebben waar u kunt besparen. Hoeveel gas u verbruikt, hangt vooral af van uw type woning. In een appartement verbruiken mensen vaak minder gas, omdat ook de verwarming van de buren naast, boven en onder meehelpt. In een vrijstaande boerderij valt de gasrekening vaak hoger uit.

Ook het bouwjaar speelt een rol, oude huizen zijn meestal (nog) niet zo goed geïsoleerd. Daarnaast is er natuurlijk meer warm water - en dus gas - nodig om te douchen als je met meer mensen woont.

Het gemiddeld gasverbruik

Uw energiekosten berekenen

Wij helpen u om de energiekosten inzichtelijk te maken.

Dit bepaalt uw stroomverbruik

Uw energienota bestaat voor bijna 40% uit stroomverbruik. Een groot deel daarvan wordt bepaald door de huishoudelijke apparaten die u gebruikt. Denk aan uw koelkast, droger, wasmachine, vriezer en televisie. Samen verbruiken ze al snel voor €400,- aan stroom per jaar.

Maar dat hangt ook af van het soort apparaat, de leeftijd en het energielabel. Oudere apparaten zijn vaak minder zuinig. Vooral bij koelkasten kan dat veel uitmaken.

Uw gemiddelde stroomverbruik

Energieverbruik berekenen en energieverbruik meten

Uw energieverbruik berekenen kan met behulp van uw meterstanden in Mijn Verbruik of met de Mijn Nuon App. Energieverbruik bijhouden of energieverbruik meten doen ze allebei. Uw energieverbruik berekenen ze allebei met behulp van uw meterstanden. U kiest zelf of u de Mijn Nuon App of Mijn Verbruik het makkelijkst vindt.

En meten is weten.

Uw energiekosten per maand

Nuon Exclusief, speciaal voor onze klanten

Spaar voor energiebesparende cadeaus met Nuon Exclusief. Hoe langer u klant bent, hoe meer voordeel.

Interessant artikel?