Een hoge jaarafrekening? We gaan op zoek naar de oorzaak.

Natuurlijk willen we een hoge jaarafrekening liever voorkomen. Toch kan het gebeuren dat een jaarafrekening hoger uitvalt dan vooraf voorzien. We laten u hier mogelijke oorzaken zien en tips om dit te voorkomen.

Een hoge jaarafrekening? We leggen uit wat de mogelijke oorzaken zijn

Natuurlijk doen we er alles aan verrassingen op uw jaarafrekening te voorkomen. Toch kan het gebeuren dat uw jaarafrekening hoger is dan verwacht. In de video laten we mogelijke oorzaken zien.  

Een online betalingsregeling

Heeft u een bijbetaling van € 100,- of meer? Dan is het mogelijk online een betalingsregeling te treffen.

Mogelijke oorzaken van een hoge jaarafrekening

 • U heeft meer energie verbruikt dan wij vooraf hebben berekend
  Een hoger energieverbruik kan komen door een verandering in uw gezinsamenstelling, door meer thuiswerken, door extra of verouderde apparaten. Of misschien heeft u verbouwd? Ook een lange koude winter zorgt voor een hoger verbruik. 
  Tip: Kijk op uw vorige jaarafrekening om uw jaarverbruik te vergelijken.
 • U bent pas verhuisd 
  Uw termijnbedrag is dan nog niet afgestemd op uw nieuwe woonsituatie. Het kan zijn dat uw energieverbruik in uw nieuwe woning hoger is. 
 • U bent nieuwe klant
  Omdat we u nog niet zo goed kennen, weten we uw energieverbruik nog niet. We gaan dan uit van het verwacht verbruik op uw adres. Dit  ontvangen wij van uw netbeheerder. Uw verbruik blijkt hoger te zijn dan wij vooraf hebben ingeschat. 
  Tip: Bekijk onze tips om energie te besparen
 • Uw meterstanden zijn geschat
  Het kan zijn dat wij geen bruikbare meterstanden van u hadden. Om u toch op tijd een jaarafrekening te sturen, schatten wij dan uw meterstanden. De schatting kan te hoog zijn geweest.
  Tip: Vergelijk uw standen met de geschatte standen op de jaarafrekening. Wijken ze veel af, vraag een correctie-energienota aan.

  Hebben we voorgaand jaar uw standen geschat en dit jaar wél uw meterstanden gebruikt, dan kan dit leiden tot een hoge jaarafrekening. De eerder geschatte meterstanden waren dan te laag.

Voorkom verrassingen op uw jaarafrekening

Tip: Maak een afspraak voor een gratis energiescan.

U plant eenvoudig zelf een afspraak voor een energiescan.Tijdens de afspraak kijkt onze energieadviseur live met u mee via uw smartphone of tablet en geeft meteen bespaartips. 

 

 

hoge-jaarafrekening.jpg

Geld terug maar termijnbedrag gaat omhoog?

Bekijk de mogelijke oorzaken: 

bijbetalen_tb.jpg

Bijbetalen maar het termijnbedrag gaat omlaag?

Bekijk de mogelijke oorzaken:

Interessant artikel?