Samen zorgen we voor een jaarafrekening zonder verrassingen

Het ontvangen van de jaarrekening is vaak een spannend moment. Dat begrijpen we. Want u ziet dan tenslotte pas of u moet bijbetalen of juist geld terug krijgt. We vertellen u alles over de Nuon jaarrekening. En leggen uit hoe u verrassingen op de jaarafrekening kunt voorkomen.

Zo zorgen we samen voor een jaarrekening zonder verrassingen

We tonen u hier een korte versie van het verloop van uw verbruiksjaar. Daarna leggen we elke stap verder uit. We vertellen wat u van ons mag verwachten en hoe u verrassingen op uw jaarrekening kunt voorkomen.

  • U bepaalt zelf of het termijnbedrag dat wij hebben voorgesteld bij u past.
  • We raden u aan een paar keer per jaar online advies over uw termijnbedrag te vragen.
  • Ongeveer vier weken voorafgaand aan uw jaarafrekening vragen wij uw meterstanden op.
  • Met uw standen verrekenen we uw verbruik met de termijnbedragen.
  • Dan ontvangt u onze jaarafrekening, per post of e-mail. We stellen u opnieuw een termijnbedrag voor.
  • En we beginnen samen weer aan een nieuw energievol jaar.

U bepaalt zelf uw nieuwe termijnbedrag

Om ervoor te zorgen dat uw termijnbedrag goed bij uw situatie past, berekenen we dit elk jaar opnieuw. We stellen u een maandelijks bedrag voor op uw jaarafrekening. Maar u bepaalt natuurlijk zelf. U past dit eenvoudig aan in Mijn Nuon.
Wilt u het aantal termijnen aanpassen? Wilt u dan contact met ons opnemen? We kunnen dit nu nog niet online voor u regelen.

Online advies over uw termijnbedrag met de TermijnbedragManager

Het ontvangen van de jaarafrekening is vaak een spannend moment. Dat begrijpen we. Want u ziet dan tenslotte pas of u moet bijbetalen of juist geld terug krijgt. Daarom adviseren we u elke seizoen een keer uw termijnbedrag te checken. Dan weet u meteen of uw termijnbedrag niet te laag of te hoog is. Dit gaat snel en eenvoudig met onze TermijnbedragManager in Mijn Nuon.

Zo zorgen we samen voor een jaarafrekening zonder verrassingen

We willen graag uw meterstanden voor de jaarafrekening weten

Ongeveer vier weken voorafgaand aan uw jaarrekening krijgt u een e-mail of brief waarin wij u vragen de meterstanden door te geven. Als u een slimme meter heeft hoeft u niets te doen. wij krijgen de jaarstanden van uw netbeheerder. U ontvangt dan ook geen e-mail of brief van ons.

Lees meer over meterstanden doorgeven

We verrekenen uw jaarverbruik met de termijnbedragen

Met uw actuele jaarstanden berekenen we precies wat u verbruikte. Als wij uw standen niet hebben, dan rekenen we met geschatte standen. Uiteraard berekenen we ook geschatte standen zorgvuldig. Vervolgens verrekenen we de afgesproken termijnbedragen met uw werkelijke, of geschatte verbruik.

Wanneer ontvangt u de jaar- en eindafrekening?

Elk jaar ontvangt u de afrekening rond dezelfde periode. In Mijn Nuon ziet u wanneer dat is.

  • Bent u nieuw bij ons? Dan ontvangt u deze rekening twaalf maanden na de ingangsdatum van uw contract.

  • Bent u verhuisd? Vier weken nadat u de meterstanden doorgeeft, krijgt u eerst een eindafrekening. We verrekenen het energieverbruik met de termijnbedragen van uw oude adres. Uw jaarrekening van het nieuwe adres ontvangt u na twaalf maanden.

Uw energienota betalen

Betalen maken we niet alleen zo makkelijk mogelijk, maar we geven u ook veel keus. Zo kiest u bij ons zelf de betaaldag. U weet tenslotte zelf het beste wanneer er voldoende op uw rekening staat.

Krijgt u geld terug

Dan zorgen we ervoor dat u dit binnen een week op uw rekening heeft. Soms is het bedrag dat u terugkrijgt lager dan het bedrag dat op uw jaarrekening staat. Dan had u nog een openstaande rekening. Die hebben we dan alvast verrekend.

Als u moet bijbetalen

Het kan zijn dat u meer heeft verbruikt, of dat wij uw verbruik vooraf te laag hebben ingeschat. We helpen u graag verder op hoge jaarrekening.

Tip: Vergelijk uw verbruik met vorig jaar

Wist u dat we uw jaarafrekeningen als pdf in Mijn Nuon bewaren? Zo vergelijkt u de nieuwe jaarrekening eenvoudig met die van vorig jaar.

Geld terug maar termijnbedrag verhoogd?

Krijgt u geld terug, maar hebben wij toch uw termijnbedrag verhoogd voor het volgende jaar? We begrijpen dat dit vragen oproept. Geld terug wijst tenslotte op een lager verbruik. Hoe dat zit leggen we uit:

Waarschijnlijk was uw energieverbruik het afgelopen jaar erg laag. Bij de nieuwe berekening van uw termijnbedrag houden we rekening met uw gemiddelde jaarverbruik bij een gemiddelde winter. Hieruit volgt een nieuw termijnbedrag. Dit bedrag kan daardoor hoger zijn dan uw huidige termijnbedrag. Passen we uw termijnbedrag niet aan, en er volgt een 'normale' winter dan bestaat de kans dat uw termijnbedrag te laag is en dat u aan het eind van het jaar moet bijbetalen.

Meer over uw termijnbedrag

Heeft u zonnepanelen? Bij terugleveren (salderen) verrekenen we dat gewoon op uw jaarrekening

Als u met uw zonnepanelen onderaan te streep meer stroom levert aan ons, dan wij aan u, kunt u energie terugleveren. Daarvoor krijgt u een vergoeding. Uw teruggeleverde stroom verrekenen wij op uw jaarafrekening.

Zo werkt terugleveren bij zonnepanelen precies

Alles over het betalen van uw energienota

Klopt uw termijnbedrag nog?

Met uw meterstanden bij de hand, checkt u snel of uw termijnbedrag nog bij uw situatie past.

Interessant artikel?