boring Noordzeekanaal

De warmteverbinding tussen Amsterdam West en –Noord is gemaakt

foto_Noordzeekanaal

Half februari 2016 is de warmteverbinding tussen Amsterdam West en –Noord gerealiseerd met twee boringen (aanvoer- en retourleiding) onder het Noordzeekanaal. Een knap staaltje werk vlakbij de 2e Coentunnel.

infographic

Zes hijskranen hielden vlak naast de Tweede Coentunnel een 800 meter lange leiding in de lucht. Vervolgens werd de leiding tijdens een acht uur durende operatie onder de drukke vaarroute van het Noordzeekanaal door een boorgat, op 40 meter diepte, getrokken.

De boringen veroorzaakten geen enkele hinder voor het verkeer door de tunnel en over het kanaal. Dit technisch hoogstandje betekent een nieuwe stap in de richting van de warmtevoorziening in Amsterdam.

De warmtetransportleiding in Amsterdam-Noord is eind 2016 volledig operationeel.

Open dag stakeholders

stakeholders

Om de verbinding tussen Amsterdam West en –Noord te vieren was op vrijdag 19 februari een open dag voor stakeholders georganiseerd op het bouwterrein bij Westerhoofd.

Wethouder Duurzaamheid van Amsterdam, de heer Choho gaf onder andere aan dat hij stevige ambities heeft neergezet voor de stad Amsterdam en dat hij in 2020 ruim 100.000 woningen aangesloten wil hebben op stadswarmte.

Familiedag

familiedag

Enthousiaste collega’s en familieleden kregen de kans om op zaterdag 20 februari het bouwterrein van de boring te bezoeken.

Ze kregen uitleg over het project en konden een kijkje nemen bij de werkzaamheden. Als afsluiter mocht iedereen een krabbel zetten op de leiding. Voor jong en oud was er iets te beleven.