Omvormer zonnepanelen voor het MKB

Zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen

De omvormer is een belangrijk onderdeel van een systeem met zonnepanelen. Eigenlijk is de omvormer het kloppend hart van uw systeem. Een goede werking is dus essentieel.

De spanning die zonnepanelen leveren is namelijk niet meteen geschikt voor gebruik in huis. Zonnepanelen leveren gelijkstroom, niet de wisselstroom die normale elektrische apparaten gebruiken. U hebt daarom altijd een omvormer nodig, die de gelijkspanning omvormt naar wisselspanning.

Om de opgewekte energie van een systeem zonnepanelen goed om te vormen, moet de omvormer goed zijn afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. 

Voor elke hoeveelheid zonnepanelen moet dus een omvormer worden gevonden. Om die reden is het meestal niet mogelijk om een systeem op een later tijdstip uit te breiden met meer zonnepanelen zonder een nieuwe omvormer te kopen; het totale piekvermogen van het systeem wordt al snel te groot voor de bestaande omvormer.

De plaats van de omvormer

De omvormer kan het beste hangen op een plek die niet al te stoffig is en waar hij zijn warmte goed kwijt kan. Een krappe, ongeventileerde meterkast is daarom geen goede plek, een koele garage wel.

Vaak wordt de omvormer op de bovenste etage gehangen, omdat dan de afstand tussen zonnepanelen en omvormer zo kort mogelijk is. Het energieverlies van kabels wordt dan beperkt.

Moderne omvormers werken heel stil, maar produceren altijd een beetje geluid. Met name midden op de dag, als de zon het hoogst staat, kan dat geluid enigszins hinderlijk zijn. Het is daarom aan te raden een plek te vinden die niet dagelijks gebruikt wordt.

Vragen?

Hebt u nog vragen over zonnepanelen? Bel ons: 0800 - 2021 (gratis). U kunt bellen van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 20.00 uur.