1. Thuis
  2. Gas
  3. Prijs van gas

Gasprijs 2024

De gasprijs is van grote invloed op je energierekening. Daarom vind je hier alles wat met gastarieven te maken heeft. Zoals de huidige stand van zaken, de ontwikkeling van gasprijzen en hoe de prijzen zijn opgebouwd.

Ontwikkeling gasprijzen per m3 afgelopen jaren

Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen zijn van invloed op de huidige energieprijzen. In 2022 steeg de gasprijs tot een recordhoogte. Dit kwam door de angst voor tekorten, terwijl de vraag naar gas alleen maar steeg. Het had tot gevolg dat we massaal de thermostaat een graad lager zetten.

Dit laatste en de milde winters van de afgelopen jaren zorgden ervoor dat de prijzen weer begonnen te dalen. Vraag en aanbod kwamen meer op één lijn te liggen. Toch is de huidige gasprijs nog steeds niet op het niveau van voor 2022. Wel lijkt het erop dat de tarieven stabiliseren.

Veranderingen gasprijzen 2024

Op 1 januari 2024 waren er veranderingen die van invloed zijn op de gasprijzen. Het prijsplafond werd bijvoorbeeld stopgezet. Maar de belangrijkste verandering voor de gasprijs is de verhoging van de energiebelasting op gas.

Dit is veranderd per 1 januari

De opbouw van je gasprijs

De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen: de gasprijs per m3, vaste leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw.

Hiermee kun je gasprijzen een stuk makkelijker vergelijken. En je krijgt inzicht in de prijs van gas.

1. De gasprijs per m3

Je betaalt gas per m3. Dat spreek je uit als 'kubieke meter'. Het zijn variabele leveringskosten. Verbruik je meer gas, dan betaal je ook meer.

2. Vaste leveringskosten

Als tweede betaal je vaste leveringskosten. Deze kosten verschillen per leverancier. Je betaalt een vast bedrag: het maakt niet uit hoeveel gas je gebruikt.

3. Netbeheerkosten

De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de gasleidingen naar je meterkast. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg en het onderhoud hiervan. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in deze kosten.

De netbeheerkosten staan op je energierekening. We betalen ze daarna door aan de netbeheerder.

4. Overheidsheffingen en btw

Tot slot betaal je overheidsheffingen en btw. De overheid bepaalt de hoogte hiervan. Deze kosten staan net als netbeheerkosten op je energierekening. We betalen ze daarna door aan de overheid.

Gemiddelde gasverbruik per huishouden

Wat een gemiddeld huishouden aan gas verbruikt is afhankelijk van de grootte van het huishouden. Maar ook aan het type huis en hoe hoog je de thermostaat zet. Volgens het Nibud verbruikt een huishouden gemiddeld 1.200 m3 per jaar.

Wil je weten hoeveel je gemiddeld verbruikt? Gebruik dan onze rekentool, die een schatting voor je maakt. Ben je al klant, kijk dan in Mijn Vattenfall. Hier zie je hoeveel je verbruikt, en vergelijk je je verbruik met soortgelijke huishoudens.

Vast, variabel of dynamisch contract

Wil je graat zekerheid van je gasprijs, kies dan voor een vast contract. Hiermee betaal je voor een bepaalde periode een vaststaand bedrag per m3. De schommelingen van de gasprijs hebben zo geen invloed op de prijs die je betaalt.

Bij een variabel contract veranderen je tarieven een aantal keer per jaar. De prijs die je voor gas betaalt, beweegt dan met de markt mee. De prijzen kunnen stijgen, maar ook dalen.

Wanneer je kiest voor een dynamisch contract, dan veranderen de tarieven van je contract direct met de markt mee. Het kan zelfs zo zijn dat de gasprijs per dag verandert.

Energieadvies: gas aanvragen

  • Vul je postcode in
  • Kies voor gas en eventueel stroom
  • Zie meteen wat je betaalt

Je prijs per m3 vind je in Mijn Vattenfall

De gasprijs die je betaalt is afhankelijk van het contract dat je afsluit. Wil je weten welke prijs per m3 je betaalt? Kijk dan in Mijn Vattenfall. Hier vind je alle tarieven die we met elkaar hebben afgesproken.

Tips om gasprijzen te vergelijken

Vergelijk gasprijzen om erachter te komen wat de beste optie is voor je persoonlijke situatie. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de service van de leverancier, hoe groen het gas is en eventuele extra’s. Prijzen vergelijken doe je zo:

  • Zoek de gegevens van je gasverbruik op. Kijk hiervoor op je afgelopen jaarafrekening of in Mijn Vattenfall.
  • Maak met deze gegevens een berekening van wat je verwacht kwijt te zijn, als je bij dit contract blijft.
  • Vergelijk dit bedrag en je wensen met andere leveranciers. Maar ook met je eigen leverancier: misschien vind je hier een contract dat beter bij je wensen aansluit.

Overweeg je om over te stappen, onderzoek dan welke soort gas wordt aangeboden. Maar ook welk voordeel je precies krijgt. Zo maak je altijd de beste keuze.

Overstappen naar gas van Vattenfall

Het is eenvoudig om naar ons over te stappen. Bepaal eerst welke energie je af wilt sluiten. Alleen gas, of gas en stroom. Kies dan het contract dat het beste bij je past. En vul dan je gegevens in. Hierna regelen we alles voor je.

Het overstappen van energiecontract zelf kost geen geld. Maar het opzeggen van je huidige energiecontract misschien wel. Check daarom de einddatum van je huidige contract. Zo voorkom je dat je misschien een opzegvergoeding moet betalen.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Veelgestelde vragen over de prijs van gas

Wat is de prijs gas per kuub/m3?

De prijs van gas varieert. Het is onder andere afhankelijk van het contract dat je hebt. Ben je klant bij ons, kijk dan in Mijn Vattenfall voor de gasprijs die je betaalt.

Nog geen klant? Vul in een paar stappen ons aanbod op maat in. Dan zie je meteen de prijs van gas per m3.

Waaruit bestaat de gasprijs?

De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen:

  • de gasprijs per m3
  • vaste leveringskosten
  • netbeheerkosten
  • overheidsheffingen en btw
Wat is het verschil in prijs tussen groen gas en niet-groen gas?

Groen gas wordt duurzamer geproduceerd dan aardgas. Bij ons kun je kiezen uit twee varianten: 

  • PuurGroen Gas is gemaakt van 100% groen gas. Daarmee zet je een grote stap op weg naar fossielvrij verwarmen.
  • MixGroen Gas bevat 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Voor een gemiddelde meerprijs van € 1,40 per maand heb je al MixGroen Gas. Voor gemiddeld € 14,19 per maand extra vergroen je je hele gasverbruik met PuurGroen Gas. Deze prijzen zijn gebaseerd op een verbruik van 1.200 m3 en vergeleken met ons standaard gas.

Hoe zit het met de prijs van gas vergeleken met elektriciteit?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat de prijzen van zowel gas en stroom variëren. Daarbij betaal je gas per m3 en stroom in kWh.

Wel kun je het verschil in prijs zelf berekenen. Neem dan als uitgangspunt dat 1 m3 gas gemiddeld voor ongeveer 10 kWh stroom staat.

Meer over de prijs van stroom

Kun je beter kiezen voor een vaste prijs of variabele prijs gas?

Zowel een vaste prijs als een variabele prijs heeft voordelen en nadelen.

Met een vaste prijs voor je gas betaal je steeds hetzelfde leveringstarief per kuub. Voor de volledige looptijd van je vaste contract. Hiermee weet je waar je aan toe bent. Maar als energieprijzen zakken, daalt jouw leveringstarief niet mee. En je betaalt een opzegvergoeding als je voor de einddatum van je contract opzegt.

Alles over vaste contracten

Met een variabel contract kunnen wij de prijzen op elk moment aanpassen. Over een prijswijziging informeren wij je ten minste 30 dagen van tevoren. Je betaalt minder bij dalingen van de leveringstarieven, maar meer bij stijgingen ervan. Wel kun je je contract maandelijks opzeggen.

Alles over variabele contracten

Wat was de regiotoeslag gas?

Vroeger betaalde je voor het vervoer van aardgas in Nederland regiotoeslag gas. Dit betaalde je aan ons als energieleverancier, en wij weer aan je netbeheerder. Hoe verder van Groningen verwijderd, hoe hoger de regiotoeslag was.

Deze regiotoeslag is in 2020 afgeschaft.

Is er in 2024 ook een prijsplafond?

Om je te beschermen tegen hoge energieprijzen werd voor het jaar 2023 het prijsplafond ingesteld. Hiermee kreeg je korting op je energierekening als je leverancier een prijs rekende boven de zogenaamde plafondprijs. Per 1 januari 2024 is dit gestopt en betaal je weer de tarieven van je contract.

Wat betekent de verhoging van de energiebelasting voor mijn gasrekening?

De verhoging van de energiebelasting wordt doorgerekend naar je energierekening. Deze zal dus hoger uitvallen. Het idee achter deze verhoging is dat je zo zuiniger met gas omgaat.  

Meer informatie over gas