Energieadviseur helpt winkelier fors besparen

Steek energie in uw bedrijf

De lange winkelstraat in de stad is gevuld met mooi verlichte boetiekjes, speciaalzaken en warenhuizen. Elke winkel heeft zijn eigen type en hoeveelheid verlichting, dat heeft veel invloed op het totale elektriciteitsverbruik. Op het moment dat ik de modezaak inloop, is de eigenaar bezig met een klant. Ik kijk alvast wat rond en maak een snelle inventarisatie. Het wordt me snel duidelijk dat de vraag over het elektriciteitsverbruik gaat.

Extra lampen blijken boosdoener

De eigenaar heeft weinig te klagen, de zaken gaan niet verkeerd. Het is hem alleen een raadsel waarom hij in zijn vorige pand veel minder elektriciteit verbruikte. Ik tel 6 grote spots van 80 Watt in de etalage, 12 tl-bakken met 4 buizen van 18 Watt (exclusief voorschakelapparaat) en 25 extra halogeen richtspots van 50 Watt. Na een energiescan van ongeveer een uur zitten we samen aan de tafel. Met een kop koffie bespreken we de resultaten. Het probleem is duidelijk: de verlichting van de winkel verbruikt het grootste deel van de elektriciteit.

De basisverlichting in de kledingzaak zijn de tl-bakken. De eigenaar geeft aan dat hij zelf extra etalageverlichting en spots heeft geplaatst. En juist die verlichting is niet energiezuinig. Een snelle berekening laat zien dat de tl-bakken 38% van het elektriciteitsverbruik vormen en de extra aangebrachte verlichting maar liefst 62%!

Snelle oplossing

Dat de extra verlichting niet energiezuinig is, is nu wel duidelijk. Maar de eigenaar heeft de etalageverlichting en halogeenspots natuurlijk met een goede reden aangebracht. Om tot een snelle oplossing te komen, inventariseren we welke verlichting nog echt functioneel is. Door veranderingen in de winkel zijn 5 halogeenspots en 1 grote spot inmiddels overbodig geworden. Daarnaast kan de overgebleven extra verlichting worden vervangen door energiezuinige leds.

We hebben ledverlichting gevonden die de kleurechtheid van de kleding garandeert, dat is natuurlijk erg belangrijk voor een kledingwinkel. De investering komt uit rond € 590,- inclusief btw. De besparing op het elektriciteitsverbruik is ongeveer € 650,- per jaar, dus de investering is al snel terugverdiend. Met deze aanpassing blijft de basisverlichting gelijk en wordt de extra verlichting energiezuiniger, terwijl de uitstraling van de winkel nauwelijks verandert. De eigenaar kan de lampen zelf 1-op-1 vervangen.

Eenvoudig nog meer besparen

Met een extra aanpassing kan de eigenaar de basisverlichting ook energiezuiniger maken. Door de tl-bakken wat op te poetsen en eco-buizen te plaatsen, creëer je maximale lichtopbrengst én een elektriciteitsbesparing van zo’n 10%. In zijn situatie kan de huidige tl-verlichting nog wel enkele jaren mee. Aangezien de besparing beperkt is, heb ik hem geadviseerd om deze verlichting pas te vervangen wanneer er buizen defect zijn.

026 844 99 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.