Stichting mkb

stichting mkb

Een betaalbare gasrekening ondanks verouderd pand

Energie-adviseur Max Nuijens: Mensen die zelf het initiatief nemen om buurtbewoners te helpen: daar word ik nu blij van. Helaas zie ik direct dat de stichting ondergebracht is in een pand dat zeker niet uitblinkt op het gebied van energiezuinigheid. In tegenstelling: het vrijstaande schoolgebouw uit 1969 heeft geen vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, de ramen van enkel glas zitten in stalen kozijnen en het cv-toestel is 26 jaar oud. Hoewel het fantastisch is dat de stichting een pand toegewezen heeft gekregen met een lage huur, is de staat van het pand en de installaties een voorbode voor hoge energierekeningen!

Mijn bezoek komt precies op het goede moment, een week voordat ze vanuit het pand gaan werken. Zo konden ze mijn tips direct toepassen.

Tip 1: Beperk de te verwarmen ruimtes

De stichting wilde de hele school gebruiken. “De ruimte is er, dus waarom zou je dat dan niet doen?” vragen ze. Het antwoord is simpel: als je elke ruimte gebruikt, moet je ook elke ruimte verwarmen. Dat gaat enorm in de papieren lopen qua gasverbruik, zeker gezien de slechte isolatie. De stichting heeft mij naderhand laten weten dat ze slechts twee van de zes lokalen gebruiken. De verwarming in de rest van de lokalen staat op de vorststand: een efficiënte manier van stoken.

Tip 2: Regel de temperatuur efficiënt

In de twee lokalen wordt 40 uur per week gewerkt. De thermostaat hangt echter in de hal, waar het altijd wat kouder is dan in de lokalen. Ik adviseer de vrijwilligers om de thermostaat te verplaatsen naar één van de lokalen die ze gebruiken. Zo krijgen ze een juiste meting van de gewenste temperatuur en stoken ze niet onnodig. Daarnaast hebben ze de thermostaat zo ingesteld dat hij automatisch een uur voordat de werkdag voorbij is uitgaat. Het gevolg: overdag een comfortabele tempartuur, ’s avonds een verlaging naar 14 graden Celsius. Efficiënt en geen verspilling.

Tip 3: Isoleer waar mogelijk

De radiatoren in de lokalen bevinden zich tegen de stalen raamkozijnen met enkel glas. Achter deze radiatoren zit een paneel dat niet geïsoleerd is. Idealiter zouden ze het hele raamkozijn moeten vervangen en hierin isolatieglas moeten plaatsen. Deze investering is niet haalbaar voor de stichting. Daarom adviseer ik ze om het niet-geïsoleerde paneel te vervangen door een geïsoleerd paneel of om isolatie aan de binnenkant van het paneel aan te brengen. Hierdoor voorkom je warmteverlies bij de radiator en hebben de radiatoren meer rendement.

Tip 4: Voorkom tocht

Een paar ramen sluiten niet goed. Hierdoor tocht het. Zo gaat er veel warmte verloren. Ik adviseer om deze ramen te laten herstellen. Een handige vrijwilliger/klusjesman kan dit prima oppakken.

De stichting heeft nu een betaalbare gasrekening! Fijn dat ik mijn steentje aan dit mooie initiatief heb mogen bijdragen

020 892 02 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.