Bespaartips van onze energieadviseur

lunchroom

Bespaar met de tips van onze energieadviseur

Dat een horecagelegenheid veel energie vraagt, dat snapt meneer Bos heel goed. Maar waarom hij fors moet bijbetalen, terwijl hij elke maand hetzelfde termijnbedrag als de vorige eigenaar betaald heeft? Onze energieadviseur Max gaat bij hem langs om dat uit te zoeken en komt met handige tips.

Max vertelt: ‘In een mooi oud pand aan de Utrechtse grachten staat meneer Bos me al in de deuropening op te wachten. Hij vertelt me direct dat hij bijna 700 euro moest bijbetalen. Dat is niet mis. Zeker niet in het eerste jaar, wanneer het al best lastig is om je hoofd boven water te houden.

De lunchroom ziet er fris en sfeervol uit. Als ik meneer Bos daarmee complimenteer, blijkt dat hij daar eigenhandig voor gezorgd heeft. Toen hij de lunchroom kocht, was het meer een bruin café. Hij heeft de muren wit en lichtgrijs geschilderd, het oude systeemplafond eruit gehaald en de keuken vernieuwd. Maar, zegt hij direct, zonder extra apparatuur te plaatsen. De nieuwe apparatuur is zelfs veel energiezuiniger. Nog steeds geen aanknopingspunten voor de hogere energiekosten dus. Tijd om gerichte vragen te stellen. Al snel komen we achter de “boosdoeners” en blijkt er zeker ruimte voor besparing.

Ventileer niet 24/7

Tijdens de verbouwing heeft meneer Bos een buisventilator laten plaatsen, die de lucht in de lunchroom ververst. De ventilator verbruikt zo’n 80 Watt per uur, dat betekent bijna 700 kWh per jaar extra elektriciteitsverbruik ( +/- € 140,-). Mijn tip: De afzuiging staat nu 24 uur per dag aan. Dat is niet nodig. Met een tijdschakelaar bespaar je zo 50 procent.

Méér verlichting voor hetzelfde geld

Eerder werd de ruimte verlicht door een paar gloeilampen. Meneer Bos heeft ze vervangen door mooie lampen boven de eettafels. Er hangen nu wel meer lampen, maar dankzij led-lampen is het elektriciteitsverbruik per saldo gelijk gebleven.

Buiten aan de gevel heeft meneer Bos echter ook nog twee verlichte reclameborden gehangen. Die verbruiken 1.300 kWh per jaar, kosten zo’n € 260,-! Gelukkig heeft meneer Bos al een led-reclamebord klaar staan. Dat scheelt minimaal 50% op het verbruik. Daarnaast heb ik nog een extra tip voor hem: Zet de verlichting uit als er minder verkeer op de weg is, bijvoorbeeld tussen 1 en 5 uur ’s nachts.

Drukte in de keuken

Meneer Bos heeft veel keukenapparatuur van de vorige eigenaar overgenomen en een paar apparaten vervangen door een energiezuinigere variant. Dat zou toch een besparing moeten opleveren? De eigenaar heeft er echter geen rekening mee gehouden dat hij de bedrijfsvoering veranderd heeft. Vroeger kon je alleen in de middag vers afgebakken broodjes krijgen, tegenwoordig staat de oven al vanaf 10 uur aan. Daarnaast trekt hij meer klanten, waardoor hij sommige apparatuur vaker gebruikt. Een toename van het elektriciteitsverbruik van ongeveer €150,- euro is daardoor toch logisch. Ik adviseer meneer Bos bewust om te gaan met zijn apparatuur, en de apparaten alleen aan te zetten als hij ze echt nodig heeft.

Mijn conclusie

Meneer Bos heeft een prachtige lunchroom. Hij heeft zelf al goed nagedacht over energiebesparende maatregelen. Het zijn uiteindelijk kleine veranderingen en een grotere toestroom van klanten die gezorgd hebben voor de hogere rekening. Gelukkig brengt hij die rekening met een paar kleine aanpassingen ook weer gemakkelijk omlaag.

020 892 02 55

Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.  
U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.